czwartek, 30 maja 2013
Sałatka Cezar
Podobno salatka ta powstala zupelnie przypadkiem (jak zreszta wiele uwielbianych i znanych dzis potraw). Wymyslil ja pewien restaurator, Caesar Cardini, kiedy zabraklo mu skladnikow na salatke, ktora znajdowala sie w karcie jego restauracji. Uzyl wiec skladnikow, ktore mial akurat w kuchni - rzymskiej salaty, jajek, oliwy i sosu Worcester. I chwala mu za to, bo salatka ta jest naprawde przepyszna. W oryginale nie zawierala ona miesa, to sos byl w niej najwaznieszy; dopiero potem zaczely powstawac rozmaite wersje tej salatki.
Przedstawiam Wam dzis jedna z tych wersji, moja ulubiona. Caly sekret tkwi w chrupiacych skladnikach - grzankach, rzymskiej salacie i lekko karmelizowanym kurczaku w polaczeniu z przepysznym, wyjatkowym sosem z anchois.
Skladniki:
glowka rzymskiej salaty
2 srednie filety z kurczaka
1 cytryna
2-3 kromki chleba tostowego (u mnie pelnoziarnisty)
1 zabek czosnku
2 duze jajka
sol, pieprz
1 lyzeczka cukru pudru
kilka platkow parmezanu
olej
Sos:
2 lyzki octu z bialego wina
1 zabek czosnku
lyzeczka soku z cytryny
pol lyzeczki sosu Worcester
pol lyzeczki musztardy Dijon
2 zoltka
1-2 filety anchois
czubata lyzka startego parmezanu
100ml oliwy z oliwek
Kurczaka pokroic w podluzne paski, oproszyc sola i swiezo zmielonym pieprzem i smazyc na rozgrzanym oleju (ja uzylam oleju z pestek winogron). Na poczatku smazymy na bardzo duzym ogniu, tak aby kurczak nabral zlotawego koloru, przez okolo 3 minuty z kazdej strony. Nastepnie zmniejszamy ogien i trzymamy jeszcze 7-8 minut. Pamietajmy, zeby kurczaka nie przewracac na patelni zbyt czesto, bo zrobi sie suchy. Posypujemy kurczaka cukrem pudrem i wyciskamy sok z polowki cytryny, mieszamy tak, zeby kazdy kawalek byl obtoczony i karmelizujemy kurczaka, uwazajac zeby cukier sie nie przypalil. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygniecia.
Chleb tostowy kroimy na grzanki i grillujemy na zloty kolor, z dodatkiem oliwy z oliwek i zabka czosnku przecisnietego przez praske (mozna ewentualnie uzyc czosnku granulowanego).
Jajka gotujemy na wpol miekko lub na twardo.
Salate kroimy na kawalki (ok. 4 cm) i rozkladamy na talerzu. Na salacie ukladamy kurczaka, nastepnie jajka oraz grzanki. Parmezan scieramy na specjalnej tarce do sera lub po prostu obieraczka do warzyw i posypujemy nim salatke.
Przygotowujemy sos.
Do miseczki wbijamy zoltka, dodajemy odrobine musztardy, sok z cytryny, szczypte soli, pieprzu i mieszamy, najlepiej ubijaczka. Dodajemy 2 lyzeczki oliwy z oliwek, mieszamy , a nastepnie wlewamy po trochu reszte oliwy i nadal ubijamy, do momentu az mieszanka zacznie przypominac majonez. (jesli sos nie robi sie gesty mozna wlozyc mieszanke na jakis czas do lodowki i dopiero kiedy bedzie zimny, ponownie ubijac). Dodajemy ocet z bialego wina oraz przecisniety przez praske czosnek. Dodajemy tarty lub najlepiej posiekany drobno parmezan i mieszamy. Na koniec wlewamy sos Worcester ( maksymalnie lyzeczke) oraz posiekane bardzo drobno anchois. Wszystko jeszcze raz dokladnie mieszamy i polewamy gotowym sosem salatke.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)