Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
50g cukru
szczypta soli
90g zimnego masła
1jajko
Nadzienie:
6-7 słodkich jabłek
30ml cydru
60g masła
3 łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka cynamonu
garść orzechów laskowych
Łączymy dokładnie wszystkie składniki na tartę i zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy cienko ciasto i przekładamy do formy ( moja ma średnicę 29cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążamy ciasto na przykład fasolą. Pieczemy na lekko złoty kolor w 180 stopniach przez około 25 minut. Przed nałożeniem nadzienia studzimy.
Obieramy 4 jabłka i kroimy je w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy na nim przez chwilę jabłka, następnie dodajemy cydr i zmniejszamy ogień na najmniejszy. Dodajemy cynamon i szczyptę cukru. Dusimy jabłka przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż będą całkowicie miękkie.
W międzyczasie przygotowujemy palone masło. Wrzucamy masło na patelnie lub do rondelka, najlepiej z jasnym dnem i podgrzewamy na najmniejszym ogniu przez około 20 minut. Przez dłuższe podgrzewanie nabiera ono charakterystycznego zapachu orzechów i brązowo-złotego koloru. Gdy masło nabierze koloru zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy.
Resztę jabłek myjemy, ale nie obieramy. Kroimy każde jabłko na pół i pozbawiamy je pestek. Następnie kroimy w cienkie plasterki równej grubości.
Podsmażone jabłka wykładamy na ciasto, a następnie układamy plasterki jabłek. Polewamy całość palonym masłem, oprószamy cukrem i pokruszonymi orzechami. Zapiekamy przez kolejne 25 minut w 170 stopniach.
jabłka z Cassel |