Składniki:
1 duża
kapusta pekińska
5 papryczek chili
2 ząbki czosnku
1 czerwona
papryka
1 duża
cebula
100-150 ml sosu rybnego
odrobina miodu
3 płaskie łyżki
soli
2 szklanki wody
mineralnej
odrobina imbiru
odrobina imbiru
Wodę wlewamy do
dużego garczka i mieszamy z solą. Pokrojoną w spore kawałki kapustę
wrzucamy do środka. Wody powinno być trochę więcej niż
kapusty. Jeśli kapusta po spróbowaniu nie jest wystarczająco słona
dodajemy więcej soli. Następnie przekładamy kapustę do torebki foliowej
(najlepiej takiej z zamykaniem), lekko ściskamy, aby puściła odrobinę soku i
zostawiamy na całą noc.
Następnego dnia
wylewamy wodę z kapusty i przekładamy ją do dużego słoika lub
glinianego naczynia. Blenderem miksujemy składniki marynaty: sos rybny, połowę
czerwonej papryki, papryczki chili, miód, starty imbir i czosnek. Kroimy w drobne paseczki
paprykę i cebule i dodajemy do kapusty. Zalewamy składniki marynatą i
zostawiamy w naczyniu na 3-5 dni. Ja zabrałam się za moje kimchi dość późno,
więc podałam je wcześniej, ale mimo, że nie do konca ukiszone było
naprawdę przepyszne.
Ze względu na
ostry smak najlepiej podawać je jako dodatek do łagodnych dań. Koreańczycy
często dodają je do sałatki lub do zupy.
Czyli musi to być bardzo ostre!
OdpowiedzUsuńoj jest ostre :)ale nie na tyle ostre, zeby nie dalo sie zjesc. zawsze mozna ilosc papryczek zredukowac :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa lubię ostre, więc z pewnością by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńpolecam, zwlaszcza ze wzgledu na latwosc wykonania :)
UsuńWitam. Proszę mi powiedzieć jak długo kapusta powinna moczyć się w wodzie z solą (w tym pierwszym etapie)?
OdpowiedzUsuńwitam, najlepiej bedzie moczyc kapuste przez minimum dwie godziny, zeby zmiekla i dopiero wtedy przelozyc do torebki. Mam nadzieje, ze moja odpowiedz pomogla i zekimchi wyjdzie smakowite :)
OdpowiedzUsuńWitam ,czy można pominąć ten sos rybny? bo chyba będę miała problem z dostaniem go ,czy zamiast niego można użyć sojowego czy to już nie będzie to?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie! szczerze powiedziawszy w wiekszosci przepisow spotykam sie z sosem rybnym. mysle, z latwo bedzie go dostac w sklepach czy stoiskach z azjatycka zywnoscia lub ewentualnie na allegro. Sos sojowy moze popsuc smak, bo w potrawie jest juz i tak bardzo duzo soli, ale jesli zdecyduje sie go Pani dodac, to lepiej wsypac o polowe soli mniej niz normalnie. Pozdrawiam
UsuńWitam ,czy można pominąć ten sos rybny, bo podejrzewam że będę miała problem z dostaniem go ,czy zamiast można użyć sojowego czy to już nie będzie to
OdpowiedzUsuńNie, nie wolno.
Usuń