Purée z pieczonej dyni:
1 dynia pizmowa
lyzeczka oliwy z oliwek
szczypta kardamonu
szczypta bialego pieprzu
szczypta galki muszkatolowej
szczypta soli
lyzka mleka
1. Od dyni odcinamy koncowki, a nastepnie przekrajamy ja na pol.
2. Wyjmujemy gniazda nasienne.
3. Smarujemy obie polowki dyni oliwa z oliwek i wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-60 minut.
4. Wyjmujemy dynie, studzimy i obieramy ze skorki.
5. Blendujemy na gladka mase.
6. Dodajemy mleko i przyprawy, mieszamy. Przed podaniem przez chwile podgrzewamy.
Kaczka:
1 piers z kaczki (ok. 300g)
szczypta soli morskiej
szczypta swiezo zmielonego pieprzu
1. Mieso oczyszczamy z wlokien, odkrajamy wystajaca poza czerwona czesc kaczki skore.
2. Pozostala skore nacinamy lekko na krzyz, uwazajac zeby nie uszkodzic miesa.
3. Smazymy na rozgrzanej patelni przez okolo 2 minuty od strony skory, do uzyskania zlotawego koloru.
4. Natchmiast zmniejszamy ogien na minimalny i smazymy kaczke bez przewracania przez okolo 30 minut. W ten sposob tluszcz bedzie wytapial sie bardzo powoli, a skora bedzie chrupiaca. Wytopiony tluszcz co jakis czas odlewamy do osobnego naczynia.
5. Zdejmujemy kaczke z patelni, solimy i pieprzymy z obu stron i przekladamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 90 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut.
6. Wyjmujemy kaczke i zawijamy w folie aluminiowa. Zostawiamy na 5 minut. Nastepnie kroimy w plastry lub na pol i ukladamy na purée.
Sos:
tluszcz z kaczki
100g kurek
2 szalotki
8 suszonych sliwek
150ml bialego wina wytrawnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
kropla octu z bialego wina
1. Sliwki zalewamy wrzatkiem i zostawiamy na 5 minut zeby zmiekly.
2. Na patelnie, na ktorej smazyla sie kaczka wlewamy wytopiony z niej tluszcz.
3. Szalotke drobno siekamy i podsmazamy na zlotawo.
4. Sliwki kroimy w paski i wrzucamy na patelnie.
5. Kurki oczyszczamy dokladnie w zimnej wodzie z dodatkiem kropli octu z bialego wina i dodajemy na patelnie.
6. Wlewamy wino i redukujemy przez minute na duzym ogniu.
7. Mieszamy, dodajemy sol i pieprz i polewamy sosem kaczke.
**********************
VERSION FRANÇAISE :
Purée de courge rôtie :
1 courge butternut
1 cuillère à café d'huile d'olive
1 pincée de cardamome
1 pincée de poivre blanc
1 pincée de noix de muscade
1 pincée de sel
1 cuillère à soupe de lait
1 Coupez les extrémités de la courge et coupez la courge en
deux tranches
2 Retirez les graines.
3 Graissez les deux moitiés de courge avec l’huile d'olive
et mettez au four préchauffé à 180 degrés pendant 45-60 minutes.
4 Enlevez les deux parties de la courge, refroidissez et pelez l'écorce .
5 Mixez la courge jusqu’à ce qu’il n’ait plus de grumeaux.
6 Ajoutez le lait et les épices, mélangez. Avant de servir,
faites chauffer.
Magret de canard:
1 magret de canard (environ 300g)
1 pincée de sel de mer
1 pincée de poivre noir fraîchement moulu
1 Enlevez les nerfs de la viande et découpez le gras du contour
de la viande.
2 Incisez la peau légèrement, en prenant soin de ne pas
endommager la viande.
3 Dorez dans la poêle chaude pendant environ 2 minutes le
canard sur la coté grasse.
4 Réduisez le feu au minimum et laissez le canard pendant
environ 30 minutes. De cette façon, la graisse va fondre lentement et la peau
sera croustillante.
5 Retirez le canard de poêle et ajoutez le sel et le poivre.
Cuisez au four à 90 degrés pendant 15-20 minutes.
6 Retirez le canard et enveloppez le dans du papier
d'aluminium. Laisse-le reposer pendant 5 minutes. Puis, coupez-le en tranches et placez-le
sur la purée.
La sauce:
une cuillère à soupe de graisse fondue de canard
100g de chanterelles
2 échalotes
8 pruneaux secs
150ml de vin blanc sec
1 pincée de sel
1 pincée de poivre
1 goutte de vinaigre de vin blanc
1 Versez les prunes dans l'eau bouillante et laissez reposer
5 minutes pour ramollir.
2. Hachez finement les échalotes et dorez-les à la graisse
de canard.
3. Ajoutez les prunes finement hachées.
5 Nettoyez les chanterelles soigneusement à l'eau froide
avec une goutte de vinaigre de vin blanc et ajoutez-les dans la poêle.
6 Versez le vin et laisser réduire pendant une minute à feu
vif.
7 Remuez, ajoutez le sel et le poivre et versez sur le
canard.
pięknie podane danie:) pysznie wygląda, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wykwintne potrawy... Kurki, dynia, śliwka... Boskie połączenie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńnaaareszcie!
OdpowiedzUsuńPowróciłaś ty i twoje wykwintne dania, które połykam z ekranu bo sama boje się zrobić :D
pięknie podane, wygląda naprawdę dobrze :]
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i zapewne cudownie smakuje :)
OdpowiedzUsuń