środa, 3 lipca 2013

Bakłażany faszerowane chilli con carne // Aubergines farcies avec du chili con carne





Skladniki:

400g mielonej wolowiny

1 papryka

1 duza cebula

3 zabki czosnku

100g czerwonej fasoli

4 duze pomidory

100ml bulionu wolowego

100ml passaty pomidorowej

250g bialego ryzu (ja uzylam dzikiego)

1 plaska lyzeczka majeranku

1 czubata lyzka mielonego chilli

szczypta kminku

lyzka gorzkiego kakao lub dwie kostki gorzkiej czekolady

szczypta soli

szczypta pieprzu

2-3 baklazany

50ml kwasnej smietany

50g startego sera


Cebule siekamy i podsmazamy na patelni. Dodajemy posiekany drobno czosnek, a nastepnie mieso i smazymy na brazowo. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostke pomidory i papryke, passate i gotujemy na duzym ogniu przez okolo 25 minut, az sos zgestnieje.

W tym samym czasie gotujemy ryz. Do sosu dodajemy chilli, kakao i przyprawy, a nastepnie fasole. Mieszamy i jeszcze chwile gotujemy. Mieszamy z ugotowanym ryzem.

Baklazany wydrazamy i faszerujemy sosem. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w 190 stopniach. Podajemy ze smietana.



VERSION FRANÇAISE:

**************************


Ingrédients:

400g de la viande hachée

1 poivron

1 gros oignon

3 gousses d'ail

100g de haricots rouges

4 grosses tomates

100ml de bouillon de boeuf

100ml de purée de tomates

250g de riz blanc

1 cuillère à café de marjolaine

1 cuillère à soupe de piment

une pincée de cumin

une cuillère à soupe de cacao

une pincée de sel

une pincée de poivre

2-3 aubergines

50ml de crème fraîche

50g de fromage râpé


Hachez les oignons et les bronzez dans une poêle. Ajoutez l'ail haché finement, puis la viande et les faire frire jusqu'à coloration. Versez le bouillon, ajoutez les tomates, les poivrons en cubes, purée de tomates et cuites à feu vif pendant environ 25 minutes, jusqu'à ce que la sauce épaississe.

Pendant ce temps, faites cuire le riz. Pour la sauce, ajoutez le piment, le cacao et les épices, puis les haricots rouges. Remuez et laissez cuire pendant encore un moment. Mélangez avec du riz cuit.

Creusez  les aubergines et farcissez-les avec la sauce et le riz. Saupoudrez de fromage râpé et faire cuire au four pendant 20 minutes à 190 degrés. Servir avec de la crème fraîche.









9 komentarzy:

  1. Mniemki, zrobię jutro na kolację?

    OdpowiedzUsuń
  2. no to udanego wyjazdu!! :) Wypocznij, i wróć z nowymi pomysłami :D
    A tak podanych to ja jeszcze nie jadłam, spróbuję z ciekawości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm, hm, tak faszerowany bakłażan musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. no poezja :) pozdrawiam i zapraszam na bakłażany z grilla http://www.zgrilla.pl/faszerowane-baklazany-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam chilli con carne! szczególnie w wykonaniu mojego mężczyzny :> choć muszę przyznać, że te bakłażadny strasznie kuszą.. chyba muszę mu podpowiedzieć taką wersję :D masz tyle świrtnych, zdrowych przepisów, czemu nie zgłosisz ich na ten konkurs https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122 ?

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam kiedyś też nadziewanego bakłażana, i to jest naprawdę doskonały pomysł na to warzywo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam nadziewane warzywa. Bakłażan wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly