Skladniki:
400g mielonej wolowiny
1 papryka
1 duza cebula
3 zabki czosnku
100g czerwonej fasoli
4 duze pomidory
100ml bulionu wolowego
100ml passaty pomidorowej
250g bialego ryzu (ja uzylam dzikiego)
1 plaska lyzeczka majeranku
1 czubata lyzka mielonego chilli
szczypta kminku
lyzka gorzkiego kakao lub dwie kostki gorzkiej czekolady
szczypta soli
szczypta pieprzu
2-3 baklazany
50ml kwasnej smietany
50g startego sera
Cebule siekamy i podsmazamy na patelni. Dodajemy posiekany drobno czosnek, a nastepnie mieso i smazymy na brazowo. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostke pomidory i papryke, passate i gotujemy na duzym ogniu przez okolo 25 minut, az sos zgestnieje.
W tym samym czasie gotujemy ryz. Do sosu dodajemy chilli, kakao i przyprawy, a nastepnie fasole. Mieszamy i jeszcze chwile gotujemy. Mieszamy z ugotowanym ryzem.
Baklazany wydrazamy i faszerujemy sosem. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w 190 stopniach. Podajemy ze smietana.
VERSION FRANÇAISE:
**************************
Ingrédients:
400g de la viande hachée
1 poivron
1 gros oignon
3 gousses d'ail
100g de haricots rouges
4 grosses tomates
100ml de bouillon de boeuf
100ml de purée de tomates
250g de riz blanc
1 cuillère à café de marjolaine
1 cuillère à soupe de piment
une pincée de cumin
une cuillère à soupe de cacao
une pincée de sel
une pincée de poivre
2-3 aubergines
50ml de crème fraîche
50g de fromage râpé
Hachez les oignons et les bronzez dans une poêle. Ajoutez l'ail haché finement, puis la viande et les faire frire jusqu'à coloration. Versez le bouillon, ajoutez les tomates, les poivrons en cubes, purée de tomates et cuites à feu vif pendant environ 25 minutes, jusqu'à ce que la sauce épaississe.
Pendant ce temps, faites cuire le riz. Pour la sauce, ajoutez le piment, le cacao et les épices, puis les haricots rouges. Remuez et laissez cuire pendant encore un moment. Mélangez avec du riz cuit.
Creusez les aubergines et farcissez-les avec la sauce et le riz. Saupoudrez de fromage râpé et faire cuire au four pendant 20 minutes à 190 degrés. Servir avec de la crème fraîche.
pyszny:)
OdpowiedzUsuńMniemki, zrobię jutro na kolację?
OdpowiedzUsuńno to udanego wyjazdu!! :) Wypocznij, i wróć z nowymi pomysłami :D
OdpowiedzUsuńA tak podanych to ja jeszcze nie jadłam, spróbuję z ciekawości :)
Hm, hm, tak faszerowany bakłażan musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńno poezja :) pozdrawiam i zapraszam na bakłażany z grilla http://www.zgrilla.pl/faszerowane-baklazany-z-grilla/
OdpowiedzUsuńuwielbiam chilli con carne! szczególnie w wykonaniu mojego mężczyzny :> choć muszę przyznać, że te bakłażadny strasznie kuszą.. chyba muszę mu podpowiedzieć taką wersję :D masz tyle świrtnych, zdrowych przepisów, czemu nie zgłosisz ich na ten konkurs https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122 ?
OdpowiedzUsuńmusi smakować nieziemnsko!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś też nadziewanego bakłażana, i to jest naprawdę doskonały pomysł na to warzywo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam nadziewane warzywa. Bakłażan wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń