poniedziałek, 1 lipca 2013
Stek z sosem chimichurri // Steak à la sauce chimichurri
Chimichurri to tradycyjny sos argentynski, pelen aromatycznych ziol. Zazwyczaj podaje sie go do mies z grilla i mimo, ze stek wolowy lubie w wersji bardzo minimalistycznej, czyli tylko oproszony pieprzem i sola lub ewentualnie z ziolowym maslem, to z tym sosem komponowal sie idealnie.
Sos chimichurri:
peczek natki pietruszki
dwie galazki kolendry
peczek oregano
2-3 zabki czosnku
1 srednio ostra papryczka chilli
sok wycisniety z polowy limonki lub cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
200ml oliwy z oliwek
Sos najlepiej przygotowac kilka godzin wczesniej, a najlepiej zostawic w lodowce na cala noc.
Ziola, papryczke chilli i czosnek drobno siekamy, a nastepnie ucieramy razem w mozdziezu. Dodajemy sol i pieprz i sok z cytryny lub limonki i nadal ucieramy. Dodajemy oliwe z oliwek, mieszamy i wstawiamy do lodowki, zeby wszystkie smaki sie "przegryzly".
Sos ten moze byc uzywany do wielu mies z grilla (do wieprzowiny, wolowiny czy szaszlykow) takze jako marynata.
Steki:
2 kawalki wolowiny (po ok. 150g kazdy)*
sol morska
pieprz czarny
zabek czosnku
galazka tymianku
odrobina masla
*ja uzylam ligawy
Mieso myjemy i dokladnie osuszamy. Oproszamy z obu stron swiezo zmielonym pieprzem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na okolo godzine. Na patelni rozpuszczamy kawalek masla, wrzucamy zabek czosnku i galazke tymianku. Smazymy po dwie minuty z kazdej strony (jesli mamy grubszy kawalek to po 3-4 minuty). Zdejmujemy z patelni, oproszamy sola morska i zawijamy w folie aluminiowa. Zostawiamy na okolo 3 minuty. Mieso pusci soki, ktore mozemy wykorzystac pozniej jako sos. W ten sposob uzyskamy steki srednio wysmazone. Przed podaniem solimy. Wykladamy na talerz, polewamy sosem, podajemy najlepiej z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i salatka.
**********************************
VERSION FRANCAISE:
Ingrédients:
2 morceaux de bœuf* (environ 150g chacune)
sel de mer
poivre noir
*j'ai utilise la poire du bœuf
Lavez la viande et séchez soigneusement. Saupoudrez sur les deux côtés de poivre fraîchement moulu. Pour obtenir une cuisson "medium" faites rôtir pendant deux minutes de chaque côté sur un gril. Retirez de la poêle, saupoudrez de sel de mer et enveloppez dans du papier d'aluminium. Laissez pendant environ 3 minutes, comme ça on peu utiliser le jus de viande plus tard comme une sauce.
Sauce chimichurri:
une botte de persil
deux brins de coriandre
une botte d'origan
2-3 gousses d'ail
un piment moyen
jus pressé d'un demi citron ou de lime
une pincée de sel
une pincée de poivre
200 ml d'huile d'olive
Idéalement, préparez la sauce quelques heures plus tôt, ou, gardez la dans le réfrigérateur pendant la nuit.
Hachez finement les herbes, le piment et l'ail, puis mixez ensemble avec un pilon. Ajoutez le sel, le poivre et le jus de citron (ou de lime) et continuez à mixer. Ajoutez l'huile d'olive, mélangez et mettez au frigo de sorte que toutes les saveurs se mélangent bien.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a ja jakoś za stekami nie jestem, ale te ziemniaczki pieczone w tle <3
OdpowiedzUsuńpyszne danie:)
OdpowiedzUsuńJa do steków jeszcze nie dorosłam, ale na Twoim zdjęciu wyglądają bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuń:D twój Stek jest o niebo lepszy:) koniecznie muszę spróbować!:)
OdpowiedzUsuńJestem wielką miłośniczką steków, więc chętnie z nimi eksperymentuję. A akurat sosu chimichurri nie znałam, z chęcią się zapoznam :)
OdpowiedzUsuńwidzę Karolina, że zrobiłaś tu dużo cudownych zmian. Śliczne zdjęcia i świetne przepisy :) buziaki :*
OdpowiedzUsuń