poniedziałek, 1 lipca 2013

Stek z sosem chimichurri // Steak à la sauce chimichurri


Chimichurri to tradycyjny sos argentynski, pelen aromatycznych ziol. Zazwyczaj podaje sie go do mies z grilla i mimo, ze stek wolowy lubie w wersji bardzo minimalistycznej, czyli tylko oproszony pieprzem i sola lub ewentualnie z ziolowym maslem, to z tym sosem komponowal sie idealnie.





Sos chimichurri:

peczek natki pietruszki

dwie galazki kolendry

peczek oregano

2-3 zabki czosnku

1 srednio ostra papryczka chilli

sok wycisniety z polowy limonki lub cytryny

szczypta soli

szczypta pieprzu

200ml oliwy z oliwek


Sos najlepiej przygotowac kilka godzin wczesniej, a najlepiej zostawic w lodowce na cala noc.

Ziola, papryczke chilli i czosnek drobno siekamy, a nastepnie ucieramy razem w mozdziezu. Dodajemy sol i pieprz i sok z cytryny lub limonki i nadal ucieramy. Dodajemy oliwe z oliwek, mieszamy i wstawiamy do lodowki, zeby wszystkie smaki sie "przegryzly".

Sos ten moze byc uzywany do wielu mies z grilla (do wieprzowiny, wolowiny czy szaszlykow) takze jako marynata.


Steki:

2 kawalki wolowiny (po ok. 150g kazdy)*

sol morska

pieprz czarny

zabek czosnku

galazka tymianku

odrobina masla


*ja uzylam ligawy


Mieso myjemy i dokladnie osuszamy. Oproszamy z obu stron swiezo zmielonym pieprzem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na okolo godzine. Na patelni rozpuszczamy kawalek masla, wrzucamy zabek czosnku i galazke tymianku. Smazymy po dwie minuty z kazdej strony (jesli mamy grubszy kawalek to po 3-4 minuty). Zdejmujemy z patelni, oproszamy sola morska i zawijamy w folie aluminiowa. Zostawiamy na okolo 3 minuty. Mieso pusci soki, ktore mozemy wykorzystac pozniej jako sos. W ten sposob uzyskamy steki srednio wysmazone. Przed podaniem solimy. Wykladamy na talerz, polewamy sosem, podajemy  najlepiej z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i salatka.





**********************************


VERSION FRANCAISE:


Ingrédients:

2 morceaux de bœuf* (environ 150g chacune)

sel de mer

poivre noir

*j'ai utilise la poire du bœuf 


Lavez la viande et séchez soigneusement. Saupoudrez sur les deux côtés de poivre fraîchement moulu. Pour obtenir une cuisson "medium" faites rôtir pendant deux minutes de chaque côté sur un gril. Retirez de la poêle, saupoudrez de sel de mer et enveloppez dans du papier d'aluminium. Laissez pendant environ 3 minutes, comme ça on peu utiliser le jus de viande plus tard comme une sauce.



Sauce chimichurri:

une botte de persil

deux brins de coriandre

une botte d'origan

2-3 gousses d'ail

un piment moyen

jus pressé d'un demi citron ou de lime

une pincée de sel

une pincée de poivre

200 ml d'huile d'olive


Idéalement, préparez la sauce quelques heures plus tôt, ou, gardez la dans le réfrigérateur pendant la nuit.

Hachez finement les herbes, le piment et  l'ail, puis mixez ensemble avec un pilon. Ajoutez le sel, le poivre et le jus de citron (ou de lime) et continuez à mixer. Ajoutez l'huile d'olive, mélangez et mettez au frigo de sorte que toutes les saveurs se mélangent bien.





6 komentarzy:

  1. a ja jakoś za stekami nie jestem, ale te ziemniaczki pieczone w tle <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do steków jeszcze nie dorosłam, ale na Twoim zdjęciu wyglądają bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :D twój Stek jest o niebo lepszy:) koniecznie muszę spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wielką miłośniczką steków, więc chętnie z nimi eksperymentuję. A akurat sosu chimichurri nie znałam, z chęcią się zapoznam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widzę Karolina, że zrobiłaś tu dużo cudownych zmian. Śliczne zdjęcia i świetne przepisy :) buziaki :*

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly