piątek, 25 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka z kurczakiem, jajkiem, awokado i mozarellą




Składniki:

1 mała pierś kurczaka

dwie garście liści sałaty*

pół dojrzałego awokado

4 cienkie plastry mozzarelli di bufala

1 jajko

1 papryka

kawałek świeżego ogórka

1 plaster pomidora**

szczypta mielonej papryki

szczypta pieprzu cayenne

szczypta świeżo zmielonego pieprzu

szczypta soli

szczypta imbiru

odrobina rzeżuchy

1 ząbek czosnku

łyżka oliwy z oliwek

*u mnie mieszanka sałat: batavia, szpinak, sałata czerwona lollo rosso, sałata masłowa
**u mnie odmiana "wołowe serce"




Vinaigrette miodowy:

łyżka oliwy z oliwek

łyżka octu cydrowego

łyżeczka musztardy Dijon

pół łyżeczki miodu wrzosowego

szczypta pieprzu

szczypta soli


Mieszamy wszystkie składniki sosu za pomocą trzepaczki i odstawiamy.

Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawach i odrobinie oliwy z oliwek, a następnie smażymy przez kilka minut i odkładamy do przestygnięcia.

Jajko gotujemy przez 2-2,5 minuty, na wpół miękko.

Na talerzu układamy sałatę, następnie pokrojone w kostkę lub plastry warzywa, kurczaka, plastry awokado i mozzarelli oraz pokrojone na ćwiartki jajko. Posypujemy całość rzeżuchą i polewamy dressingiem.








1 komentarz:

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly