środa, 30 kwietnia 2014
Placki z kaszy bulgur z wędzonym łososiem
Składniki:
100g ugotowanej kaszy bulgur
2 średnie jajka
łyżka mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki siemienia lnianego
łyżka oleju z pestek winogron
łyżka chudego twarogu
łyżeczka jogurtu naturalnego
odrobina szczypiorku
1 rzodkiewka
1 mały plaster łososia wędzonego
Kaszę miksujemy z jajkami, mąką i siemieniem lnianym. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażymy na łyżce oleju z obu stron przez parę minut do uzyskania złotawego koloru. Pamiętajmy, żeby patelnia była dobrze rozgrzana, inaczej placki mogą przywierać i się rozpadać.
Przekładamy placki na talerz, smarujemy twarogiem wymieszanym z jogurtem. Kładziemy na wierzch łososia, posypujemy szczypiorkiem i pokrojoną w plasterki rzodkiewką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale cudo! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super, ja bym z chęcią wszamała :)