Skladniki:
pesto zielone*
kilka plastrow
roquefortu*
kilka suszonych
pomidorow
2 galazki
tymianku
sól
pieprz
2 cukinie
papryka slodka w
proszku
*z braku czasu użyłam
gotowego, ale ciekawie smakuje pesto śródziemnomorskie, przyrządzone
z oliwy z oliwek, serka ricotta, rozmarynu, orzeszków piniowych i oliwy z
oliwek. Wszystkie składniki trzeba tylko zblendowac na gładką masę.
*roquefort ma
bardzo mocny smak, więc jeśli chcemy żeby to pomidory i pesto
były dominującym smakiem lepiej dodać inny ser, np.
camembert, mozzarella lub grana padano
Rozbijamy piersi
z kurczaka, tak żeby były w miarę cienkie i oprószamy
solą i pieprzem. Kroimy na małe kawałki ser i pomidory.
Piersi z kurczaka smarujemy w środku odrobiną pesto, kładziemy
pomidory i troche sera i zawijamy. Powstałe roladki smarujemy pesto również na
wierzchu, ozdabiamy gałązką tymianku i kawałeczekiem pomidora.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
W międzyczasie
kroimy cukinie w paseczki, tak jak frytki, oprószamy solą i
papryką i smażymy na grillowej patelni do miękkości. Voilà!
ależ to wygląda pysznie!!! <3
OdpowiedzUsuń