poniedziałek, 5 listopada 2012

Tagliatelle z krolikiem w kremowym sosie




Skladniki:
Kilka kawalkow krolika
1 buteleczka smietany (ja uzylam Ramy 7%)
Pol butelki bialego wina wytrawnego
2 czerwone cebule
2 zabki czosnku
Tymianek
Rozmaryn
Ziele angielskie
Lisc laurowy
Majeranek
Pieprz kolorowy
Sol
Makaron
 Czesci krolika pozbawiamy kosci i wkladamy do ceramicznego naczynia, polewamy odrobina oliwy z oliwek, nacieramy majarankiem i pieprzem, dodajemy galazki tymianku i rozmarynu, ziele angielskie, lisc laurowy oraz czosnek. Wstawiamy do lodowki na przynajmniej 3 godziny. (Ja dopiero pozniej wyjelam kosci, ale latwiej bedzie przed).

Kiedy mieso jest juz zamarynowane kroimy cebule w kosteczke i smazymy na odrobinie masla. Nastepie obsmazamy krolika. Wlewamy wino i dusimy razem z przyprawami na malym ogniu przez okolo 20-30 minut. Nastepnie wyjmujemy liscie laurowe, wieksze galazki ziol i ziele angielskie, zwiekszamy ogien i wlewamy smietane. Trzymamy na najwiekszym ogniu przez okolo 10-15 minut tak aby sos sie zredukowal. Dodajemy sol i pietruszke. Wykladamy na ugotowany al dente makaron. Zajadamy popijac reszte bialego wina.
Smacznego!





3 komentarze:

  1. hmm.. zjem królika jak nie wiem, że to on.. Ale to danie wygląda bardzo apetycznie, szczególnie ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet nie widac, ze to krolik, prawda? :) sos jest naprawde jednym z najlepszych jakie jadlam, super sie komponuje z makaronem, wiec mimo calej milosci do zwierzat, naprawde warto go przygotowac :)

      Usuń
  2. Uwielbiam mięso z królika...szkoda tylko , że jest takie drogie :|

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly