Skladniki:
200g sera halloumi
250-300g salaty (u mnie roszponka)
1 mala cukinia
szczypta pieprzu
1 bagietka
2 zabki czosnku
lyzeczka suszonego oregano
garsc orzechow wloskich
oliwa z oliwek
Sos malinowy:
100g malin
2 lyzeczki miodu
lyzka octu balsamicznego
4 lyzki wody
odrobina pieprzu
lyzka whisky lub innego mocnego alkoholu
Zaczynamy od przygotowania sosu. Maliny siekamy odrobine nozem i wrzucamy do rondelka (mozna je rozdrobnic rowniez blenderem). Dodajemy wode i gotujemy na duzym ogniu przez okolo 10 minut, od czasu do czasu mieszajac. Dodajemy miod, pieprz, ocet i whisky i jeszcze chwile gotujemy do momentu az sos zrobi sie dosc gesty.
Bagietke kroimy i smarujemy kazda kromke oliwa oraz odrobina przecisnietego przez praske czosnku, posypujemy szczypta suszonego oregano i grillujemy na patelni lub w piekarniku.
Orzechy wloskie siekamy i prazymy na suchej patelni.
Salate myjemy i rozkladamy na talerzu. Cukinie obieramy z wierzchu, a nastepnie kroimy w bardzo cienkie plasterki (na tarce lub obieraczka do warzyw). Ukladamy kilka plastrow na salacie.
Ser kroimy w plastry (okolo 1cm) i grillujemy z kazdej strony przez 2 minuty. Ukladamy na salacie, polewamy sosem i podajemy z grillowana bagietka. Posypujemy uprazonymi orzechami wloskimi i oproszamy pieprzem.
Bardzo ciekawy dressing! A halloumi uwielbiam.
OdpowiedzUsuńŚwietne miejsce z bardzo ciekawymi i oryginalnymi przepisami :) Na pewno będę zaglądać. Sałatka kusi nieziemsko - muszę wypróbować bo jest w niej wszystko co uwielbiam !!!
OdpowiedzUsuńbardzo dziekuje, to mile :) zapraszam :)
UsuńOstatnio jadłam sałatkę z sosem malinowym i był pyszny, ma pewno spróbuję też Twojego przepisu! W ogóle to cała sałatka wygląda mega apetycznie !!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, pozdrawiamy! :)
oooo tak!!! to bym zjadła teraz najchętniej!!!!
OdpowiedzUsuń