niedziela, 20 października 2013
Banana bread. Chlebek bananowy.
Chlebek bananowy to wedlug mnie najlepsze na swiecie wykorzystanie zbyt dojrzalych bananow. Nie ma nic lepszego niz gorace kakao i kromka takiego chleba na sniadanie. Od razu mamy wiecej energii, a przy okazji lepszy humor. Jesli jeszcze nie probowaliscie, to najwyzsza pora, bo chlebek jest pyszny, a robi sie go naprawde szybko.
Skladniki:
(oryginalny przepis pochodzi ze strony BBC Food)
285 g maki orkiszowej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 plaska lyzeczka soli
2 duze jajka
4 bardzo dojrzale banany (najlepiej z brazowa skorka)
2 lyzeczki stevii lub 100g cukru trzcinowego
1 laska wanilli
2 lyzki soku z cytryny
85ml mleka odtluszczonego
100g zimnego masla
*proporcje na forme o wymiarach: 22cm/12cm
Banany blendujemy lub rozgniatamy widelcem na gladka mase. W glebokiej misce ubijamy maslo razem z cukrem lub stevia i ziarenkami wanilii. Dodajemy zmiksowane banany, jajka, mleko i sok z cytryny. Mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy make, sol i proszek do pieczenia, a nastepnie dodajemy do masy. Wszystko razem jeszcze raz miksujemy.
Forme smarujemy maslem i wlewamy do niej mase. Mozemy na wierzchu polozyc dodatkowo plasterki bananow, orzechy lub rodzynki. Pieczemy przez okolo godzine w 180 stopniach z termoobiegiem (chlebek powinien wyrosnac ponad forme i nabrac brazowego koloru).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepadam za chlebkami bananowymi, nie wiem czy to tylko ja tak mam, ale wyczuwam w nich coś z piernika :D
OdpowiedzUsuńMmm, podobają mi się te plasterki banana na wierzchu. Pycha :)
OdpowiedzUsuńkuurcze, ale on ma skórkę z wierzchu <3 wygląda na taaaaką chrupiącą :D
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńBananowego chlebka jeszcze nie próbowałam. Chętnie to zmienię:)
OdpowiedzUsuń