Sole meunière, czyli doslownie sola po mlynarsku, to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, ktora udowadnia, ze tajemnica smaku jest prostota. Przy okazji potwierdza teze, ze kuchnia francuska to maslo, maslo i jeszcze raz maslo.
Nazwa pochodzi od delikatnego obtaczania ryby w mące przed smazeniem i mimo, ze jest tak prosta w przygotowaniu uwazana jest za jedna z najbardziej szlachetnych ryb; doceniana byla szczegolnie przez francuskiego krola, Ludwika XIV. Jest niesamowicie delikatna, dlatego nie potrzebuje wielu dodatkow, zeby zachwycic najbardziej wybredne podniebienia.
/skladniki na 1 porcje, przepis oryginalny: tu/
2-3 filety z soli
szczypta soli morskiej
szczypta swiezo zmielonego pieprzu
50g mąki pszennej
20g masla
1 cytryna
Filety oproszamy z obu stron sola i pieprzem, a nastepnie obtaczamy w mace. Na patelni rozpuszczamy maslo. Strzepujemy z filetow nadmiar mąki i kladziemy na goracej patelni. Smazymy z obu stron przez 1,5 minuty.
Posypujemy posiekana pietruszka i skrapiamy sokiem z cytryny wedlug uznania.
Najlepiej podawac z bialym winem wytrawnym i z pieczonymi ziemniakami.
Och, to coś dla mnie :D Nie mam doświadczenia w przyrządzaniu ryb a ta sola wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMoja mama bierze robi podobnie, ale z sosem pomidorowym :)
mmm to było przepyszne! gorąco polecam, właśnie jestem po obiedzie :)
OdpowiedzUsuń