niedziela, 2 grudnia 2012

Jajka w koszulkach z zielonym sosem





składniki:

 jajka
bagietka lub chleb pelnoziarnisty
1 pomidor
odrobina salaty lodowej

 awokado
majonez domowy lub niskotluszczowy

pieprz
sol
ocet
maslo


Kromki chleba lub bagietki smarujemy masłem lub oliwa z oliwek i kładziemy na każdej z nich pomidora. Zapiekamy 10 minut w piekarniku. Gotujemy wodę z odrobina octu do momentu, az zacznie bulgotać. Rozbijamy skorupkę i wrzucamy bardzo delikatnie jajko do gotującej się wody. Gotujemy jajka przez dokładnie dwie minuty i pojedynczo. Gotowe grzanki posypujemy pokrojona w drobne paski salata i kładziemy na nie jajko. Smarujemy je sosem przygotowanym z awokado, majonezu, soli i pieprzu. Nic prostszego, a jakie pyszne :) Do takich grzanek świetnie będzie pasował rowniez bekon lub grzyby.
Kanapki, kanapeczki!


6 komentarzy:

  1. kurczę.. a ja nie umiem robić jajek w koszulkach :( A twoje tak pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale przeciez to nic skomplikowanego :) Musisz tylko trzymac sie czasu i zrobic to delikatnie ;)

      Usuń
  2. Karolina twoje dania nie dosc ze sa na pewno pyszne to szczerze zachwycaja sposobem podania ! Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje,az milo mi sie zrobilo :)) Ty masz za to super pomysly (mimo braku piekarnika!) I ladne zdjecia:) nie zebym ci slodzila ;)

      Usuń
  3. Mój ulubiony sposób na podanie jajek! Pyszności przygotowałaś.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly