Skladniki:
200g boczku
40g sera pecorino
40g sera grana padano
kilka listkow swiezej bazylii
2 jajka
200 ml smietany (uzylam Ramy 7%)
lyzeczka swiezo zmielonego pieprzu
szczypta soli
3 lyzki wody z makaronu
300g makaronu spaghetti z pelnego ziarna
*z podanych proporcji mamy obiad dla 3-4 osob (to zalezy od porcji).
Boczek kroimy w drobna kostke lub w paski i smazymy na suchej patelni przez 5-7 minut, az zbrazowieje i bedzie lekko chrupiacy. W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente. Z gotujacej sie wody odlewamy do osobnego naczynia 3 lyzki. Woda ta moze przydac sie do robienia sosi. Po ugotowaniu odcedzamy.
Kiedy boczek jest juz chrupiacy wylaczamy palnik pod patelnia i przekladamy na nia makaron. W osobnej misce mieszamy smietane, jajka i ser (najlepiej trzepaczka). Wlewamy na patelnie z boczkiem i dokladnie mieszamy. Jesli sos jest zbyt gesty dodajemy wode z makaronu. Mozemy dodac posiekana bazylie, natke pietruszki lub szczypiorek. Posypujemy zmielonym pieprzem i sola.
carbonara śni mi się po nocach.. też jem ją rzadko :)
OdpowiedzUsuńto niewiadomo do konca czy to dobry czy zly sen :D
Usuńja tak miałam wczoraj z czekoladą:( przeklęta!
OdpowiedzUsuńCarbonara nie jadłam, ale zawsze mam ochotę:) Tylko boję się robić, bo właśnie łatwo to zepsuć, a u mnie to normalne!
na czekolade to ja mam zawsze ochote ! :)
Usuńee tam, dasz rade , to naprawde nie jest trudne
bardzo lubię spagetti;)
OdpowiedzUsuńświetny blog !! bardzo ciekawe posty :)
OdpowiedzUsuńja polecam odchudzający program CellReset, bez wysiłku a w 100% skuteczny !!
www.resetujkomorki.blogspot.com
uwielbiam takie spagetii:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię spaghetti niestety tak jak piszesz na diecie trzeba z nim uważać , ogólnie moim zdaniem kuchnia włoska coś w sobie ma. Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń