piątek, 22 lutego 2013

Tarta z jabłkami i syropem klonowym






Skladniki:

200g maki orkiszowej
4 lyzki oliwy z oliwek
pol lyzeczki stewii
1/3 szklanki zimnej wody
3 jablka
1 lyzka cynamonu
30ml syropu klonowego
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki. Formę do tarty smarujemy masłem lub olejem i wykladamy rozwalkowanym ciastem.

Jablka kroimy w cienkie polplasterki (mozemy obrac ze skorki lub nie). Wlozyc do glebokiego naczynia i wymieszac z cynamonem. Plasterki jablek rozlozyc rownomiernie na ciescie. Calosc polac syropem klonowym. Piec 25 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.

12 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! U mnie też dzisiaj tarta z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna tarta z syropem klonowym i fajny pomysł :))) musze kiedyś spróbować z syropkiem, bo w sumie nie wiem czy już tak robiłam? hmm w każdym razie w przyszłości na pewno spróbuje :)
    Tymczasem pozdrawiam i dziękuje za dodanie wpisu do mojej Jabluszkowej akcji :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z syropem jest przepyszna, niesawicie podkresla smak jablek :)

      Usuń
  3. no brawo za zdrowość przepisu, aż grzech nie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam apetyczna i zdrowa tarta <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tarty, z jabłkami jeszcze nie robiłam a ta wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka! z syropem klonowym jeszcze nie robiłam, trzeba spróbowac :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly