Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 rolka ciasta francuskiego
400g pieczarek
2 szalotki
1 jajko
oliwa z oliwek
sol
pieprz
swieza lub suszona pietruszka
+ opcjonalnie: zmielone migdaly i żurawina do podania
Szalotki posiekać i zrumienić na oliwe z oliwek. Pieczarki pokroić w drobna kostke i dodac do szalotek. Potrzymac chwile na patelni, dodac sol,pieprz i posiekana pietruszkę i odstawic na bok. Piersi z kurczaka posolić i popieprzyć i obsmazyc przez 2 minuty każdej strony na patelni. Zostawic do wystygniecia. Ciasto francuskie przekroić na dwie czesci i na kazda z nic nalozyc plaska warstwę pieczarek zostawiając po
1-2 cm po bokach. Na srodek polozyc piers z kurczaka i zawinac. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcemy możemy rowniez posypac ciasto zmielonymi migdalami. Zapiekać okolo 20-25 minut w 180 stopniach.
Pozdrawiam Was serdecznie,
Karolina
pysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńmmm.. jak to genialnie brzmi:) z pieczarkami bardzo lubię kurczaka, ale ciasta francuskie do tego-to musi być coś specjalnego! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale przepisy masz na blogu !!!
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html