niedziela, 17 lutego 2013

Kurczak Wellington





Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 rolka ciasta francuskiego

400g pieczarek

2 szalotki

1 jajko

oliwa z oliwek

sol

pieprz

swieza lub suszona pietruszka


+ opcjonalnie: zmielone migdaly i żurawina do podania


Szalotki posiekać i zrumienić na oliwe z oliwek. Pieczarki pokroić w drobna kostke i dodac do szalotek. Potrzymac chwile na patelni, dodac sol,pieprz i posiekana pietruszkę i odstawic na bok. Piersi z kurczaka posolić i popieprzyć i obsmazyc przez 2 minuty każdej strony na patelni. Zostawic do wystygniecia. Ciasto francuskie przekroić na dwie czesci i na kazda z nic nalozyc plaska warstwę pieczarek zostawiając po
1-2 cm po bokach. Na srodek polozyc piers z kurczaka i zawinac. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcemy możemy rowniez posypac ciasto zmielonymi migdalami. Zapiekać okolo 20-25 minut w 180 stopniach.

Pozdrawiam Was serdecznie,

Karolina






4 komentarze:

  1. mmm.. jak to genialnie brzmi:) z pieczarkami bardzo lubię kurczaka, ale ciasta francuskie do tego-to musi być coś specjalnego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale przepisy masz na blogu !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly