Skladniki na kurczaka: (dla 3-4 osob)
2-3 duze piersi z kurczaka
20g swiezo startego imbiru
3 zabki czosnku
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki ziarenek kolendry
lyzeczka kminku
80ml jogurtu naturalnego
1 lagodna papryczka chilli
1 lyzka pasty tandoori
1 laska cynamonu
lyzka mielonego kardamonu
szczypta soli
swieza kolendra
Kurczaka marynujemy w mieszance wszystkich skladnikow przez co najmniej kilka godzin, a nalepiej przez cala noc.
Zamarynowanego kurczaka wrzucamy razem z marynata na patelnie i smazymy przez okolo 15-20 minut, od czasu do czasu mieszajac. Jesli marynata za bardzo odparuje mozemy dodac dodatkowa lyzke jogurtu. Przed podaniem wyjmujemy laske cynamonu i posypujemy posiekana swieza kolendra. Podajemy z ryzem lub chlebkiem naan.
Chlebki naan ( 6 sztuk):
180g maki pszennej z pelnego ziarna
80g maki orkiszowej
3 lyzki oliwy z oliwek lub oleju
szczypta soli
15g swiezych drozdzy
5 lyzek jogurtu naturalnego
100 ml letniej wody
+ do posmarowania:
3 zabki czosnku
swieza kolendra
maslo klarowane
Wszystkie skladniki ciasta zagniatamy przez 5 minut. Ciasto musi byc elastyczne, nie moze sie kleic. W razie potrzeby podsypujemy maka. Odstawiamy do wyrosniecia na co najmniej godzine.
Ciasto dzielimy na kilka mniejszych czesci i walkujemy w forme kola lub owalnie.
Pieczemy w 250 stopniach przez 3-4 minuty, tak zeby ciasto wyroslo, bylo rumiane, ale miekkie.
Gorace chlebki smarujemy maslem klarowanym i posiekanym drobno czoskiem oraz kolendra.
*przepisy, z niewielkimi zmianami, pochodza z Le grand livre Marabout de la cuisine du monde
nie jadłam jeszcze kurczaka w takiej postaci (w ogóle ja chyba mało w życiu jadłam), ale brzmi faaajnie:)
OdpowiedzUsuńZ czystej ciekawości: jeśli jadasz tak często tak orientalnie/egzotycznie, czy udaje ci się zjeść jeszcze normalnego schabowe, albo coś?;)
no pewnie! jadam cala mase "normalnych" rzeczy, a schabowego uwielbiam :D jem co prawda rzadko, bo unikam panierowanych rzeczy :) ale jak widzisz lubie tez egzotyczne smaki i czasem eksperymentuje :)
Usuń