sobota, 6 kwietnia 2013

Kurczak Tikka z chlebkiem naan





Skladniki na kurczaka: (dla 3-4 osob)

2-3 duze piersi z kurczaka

20g swiezo startego imbiru

3 zabki czosnku

2 lyzki soku z cytryny

2 lyzki ziarenek kolendry

lyzeczka kminku

80ml jogurtu naturalnego

1 lagodna papryczka chilli

1 lyzka pasty tandoori

1 laska cynamonu

lyzka mielonego kardamonu

szczypta soli

swieza kolendra


Kurczaka marynujemy w mieszance wszystkich skladnikow przez co najmniej kilka godzin, a nalepiej przez cala noc.

Zamarynowanego kurczaka wrzucamy razem z marynata na patelnie i smazymy przez okolo 15-20 minut, od czasu do czasu mieszajac. Jesli marynata za bardzo odparuje mozemy dodac dodatkowa lyzke jogurtu. Przed podaniem wyjmujemy laske cynamonu i posypujemy posiekana swieza kolendra. Podajemy z ryzem lub chlebkiem naan.


Chlebki naan ( 6 sztuk):

180g maki pszennej z pelnego ziarna

80g maki orkiszowej

3 lyzki oliwy z oliwek lub oleju

szczypta soli

15g swiezych drozdzy

5 lyzek jogurtu naturalnego

100 ml letniej wody

+ do posmarowania:

3 zabki czosnku

swieza kolendra

maslo klarowane


Wszystkie skladniki ciasta zagniatamy przez 5 minut. Ciasto musi byc elastyczne, nie moze sie kleic. W razie potrzeby podsypujemy maka. Odstawiamy do wyrosniecia na co najmniej godzine.

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych czesci i walkujemy w forme kola lub owalnie.

Pieczemy w 250 stopniach przez 3-4 minuty, tak zeby ciasto wyroslo, bylo rumiane, ale miekkie.

Gorace chlebki smarujemy maslem klarowanym i posiekanym drobno czoskiem oraz kolendra.



*przepisy, z niewielkimi zmianami, pochodza z Le grand livre Marabout de la cuisine du monde






2 komentarze:

  1. nie jadłam jeszcze kurczaka w takiej postaci (w ogóle ja chyba mało w życiu jadłam), ale brzmi faaajnie:)
    Z czystej ciekawości: jeśli jadasz tak często tak orientalnie/egzotycznie, czy udaje ci się zjeść jeszcze normalnego schabowe, albo coś?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie! jadam cala mase "normalnych" rzeczy, a schabowego uwielbiam :D jem co prawda rzadko, bo unikam panierowanych rzeczy :) ale jak widzisz lubie tez egzotyczne smaki i czasem eksperymentuje :)

      Usuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly