środa, 29 maja 2013
Kolorowa sałatka z tuńczykiem
Skladniki:
ok. 200g tunczyka w sosie wlasnym w kawalkach
50g ananasa*
garsc rodzynkow
100g rukoli
1 czerwona papryka
1 duzy pomidor
70g kukurydzy
1 maly swiezy ogorek
100-150g makaronu razowego
sol, pieprz
4 lyzki oliwy z oliwek
lyzeczka soku z cytryny
lyzka octu balsamicznego
lyzeczka odtluszczonego lub domowego majonezu
*moze byc swiezy lub z puszki, sprawdzmy jednak sklad na puszce czy nie zawiera konserwantow ani dodatkowego cukru
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do przestygniecia.
Do duzej miski wrzucamy rukole, pokorojonego w spora kostke ananasa i rodzynki. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostke, a nastepnie rowniez wrzucamy do miski. Z tunczyka i z kukurydzy odlewamy wode i dodajemy do warzyw. Wrzucamy do srodka makaron, dodajemy majonez, ocet balsamiczny, oliwe i sok z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku i wszystko dokladnie mieszamy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo podoba mi się przełamanie goryczy rukoli ananasem i rodzynkami :) mniam!!!
OdpowiedzUsuńwygląda prze-apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa,tuńczyk jest wspaniały,choć za rybami nie przepadam.
OdpowiedzUsuńKochana, tutaj są odpowiedzi na Twoje pytania.http://www.swiatasmak.pl/2013/05/liebster-blog-awards :)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziękuję za wyróżnienie! :)