Skladniki:*
10 zielonych szparagow
10 plastrow suszonej kielbasy chorizo
2 jajka, najlepiej duze
sol morska
swiezo zmielony pieprz
odrobina oleju z pestek winogron
dodatki: rukola, swieze pieczywo
*na dwie porcje
Szparagi myjemy i obieramy, zostawiajac glowki.Odcinamy twarde koncowki. Kroimy na dwie czesci ( wielkosc zalezy od naczynek, w ktorych zdecydujemy sie je zapiec; jesli uzywamy duzego naczynia nie musimy ich kroic, a jesli standardowych kokilek trzeba przekroic je na 2 czesci, te z glowka zostawiajac troche wieksza). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmazamy przez okolo 1,5 minuty. Nastepnie wykladamy szparagi na recznik papierowy, mniejsze czesci wkladamy od razu do kokilek, a wieksze zawijamy pojedynczo w chorizo. Zawiniete szparagi rowniez wkladamy do kokilek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do kokilek wbijamy po jednym jajku i zapiekamy przez okolo 5 minut. Posypujemy odrobina soli i pieprzu. Jesli chcemy mozemy dodac rowniez rukole lub posypac szczypiorkiem.
u mnie nie ma gdzie kupić szparag.. cały targ schodziłam i nic! :(
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda.. ahh:)
Wygląda po protu rewelacyjnie. Przepiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńNa pewno się skuszę :D Jutro biegnę po szparagi :)
OdpowiedzUsuńmniam ;d ja w najbliższym czasie planuję risotto z krewetkami i szparagami :)
OdpowiedzUsuń