Moules au roquefort, czyli malze z sosem na bazie sera roquefort, to typowe danie kuchni francuskiej oraz belgijskiej. W wielu tamtejszych restauracjach, szczegolnie na polnocy, mule serwuje sie w duzych rondlach w towarzystwie domowych frytek smazonych podwojnie, czyli en deux bains, i je sie je bez uzycia sztuccow; mozna wybrac mule gotowane na wiele rozmaitych sposobow, w piwie, po prowansalsku, klasyczne w bialym winie, po marynarsku i oczywscie z serem.
Mysle, ze mule w serowym sosie posmakowalyby nawet osobom, ktore sceptycznie podchodza do owocow morza. Uwierzcie, warto sie przekonac, bo sa naprawde przepyszne.
Skladniki:
1 kg swiezych muli
250ml bialego wina wytrawnego
3-4 szalotki
200g sera roquefort
150ml smietany 18%
peczek pietruszki
40g masla
sol, pieprz
Zaczynamy od oczyszczenia muli z mulu i wody morskiej. Najlepiej zrobic to szczoteczka lub czysta gabka. Po wyczyszczeniu kazdej muszli nalezy je kilka razy przeplukac pod zimna woda, tak zeby byla przezroczysta. Otwarte mule wyrzucamy, poniewaz sa martwe i nie beda nadawaly sie do jedzenia, a nawet moga popsuc smak calego sosu, bo sa lekko gorzkie. Otwarta malze mozemy lekko postukac nozem i jesli sie zamknie, to znaczy, ze jest zywa i spokojnie mozemy ja ugotowac.
W duzym garczku gotujemy wino, a na patelni rozgrzewamy maslo. Na masle podsmazamy posiekana szalotke. Wrzucamy na patalnie rozdrobniony ser i wlewamy smietane. Mieszamy do mometu uzyskania kremowego sosu. Doprawiamy sola i pieprzem.
Do garczka wrzucamy mule i gotujemy okolo 5 minut (jesli sie nie otworzyly, to dluzej). Kiedy mule sie otworza wlewamy do nich gotowy sos, posypujemy pietruszka, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut.
Podajemy z frytkami lub pieczywem.
zrodlo zdjecia: m8tme.com
Ostatnie zdjęcia wymiata;D
OdpowiedzUsuńIle oni tego jedzą!
wyglada apetycznie, ale chyba bym sie nie skusila;p
OdpowiedzUsuń