poniedziałek, 6 maja 2013

Ch'tiramisu

Ch'tiramisu to wersja tiramisu znana na polnocy Francji, nazwa ch'ti oznacza po prostu mieszkancow regionu Nord-Pas-de-Calais. Takie tiramisu rozni sie od oryginalnego przede wszystkim zastapieniem biszkoptow ciasteczkami Speculoos, bardzo typowymi dla tego regionu (a takze dla Holandii i Belgii). Dzieki tym ciasteczkom deser nabiera lekko karmelowego,wyraznego posmaku. Wczesniej tiramisu nie bylo moim ulubionym deserem, ale w tej wersji zakochalam sie od pierwszego sprobowania.


Skladniki:

4 duze jajka

250ml serka mascarpone

100g cukru trzcinowego

lyzka amaretto*

200g ciasteczek Speculoos**

1 laska wanilii

szczypta soli

odrobina kakao

spora filizanka kawy


*mozna uzyc innego mocnego alkoholu, ja uzylam whisky
**mozna zastapic innymi ciasteczkami korzennymi, lub ewentualnie herbatnikami


Zaparzamy kawe i przelewamy ja do miseczki. Jak troche wystygnie dodajemy do niej alkohol.

Do jednej miseczki wbijamy zoltka, a do drugiej bialka jajek. Do zoltek dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Ubijamy na gladka mase. Dodajemy mascarpone i miksujemy.

Do bialek dodajemy bardzo mala szczypte soli i ubijamy na sztywna piane. Delikatnie mieszamy razem z zoltkami i serkiem, za pomoca szpatulki lub lyzki. Nie robimy tego mikserem, zeby zacowac puszysta strukture bialek.

Kazdy herbatnik maczamy przez chwile w kawie z alkoholem i ukladamy na dnie szklanki lub innego naczynia. Na herbatniki nakladamy odrobine kremu z mascarpone, a nastepnie kolejna warstwe herbatnikow i tak dalej. Ostatnia warstwa musi byc krem, ktory posypujemy kakao lub pokruszonymi ciasteczkami. Przed podaniem najlepiej potrzymac deser w lodowce przez pare godzin, zeby krem stezal, a smaki sie przeniknely.



7 komentarzy:

  1. o raju..! Chce taki deser, teraz, natychmiast!
    Jestem wielką fanką tych ciastek (szkoda, że w Polsce są tylko w wielkich miastach:( ), i nawet posiadam ich krem ciasteczkowy;D
    Miałaś okazję jeść?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mialam <3 jest pyszny :) jak bylam pierwszy raz w Belgii to dostalam caly wielki sloik w prezencie :)

      Usuń
  2. Tiramisu nigdy nie jadłam takiego deserka również... Wyglada jednak bosko..

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupuje podobne do tych ciasteczka karmelowe,sa pyszne,moze zrobie tiramisu,choc tez nie przepadam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa taka wersja, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne i ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly