sobota, 11 maja 2013
Sernik na zimno z owocami
Skladniki:
200ml smietany kremowki
300g serka typu philadelphia
50g masla
170g herbatnikow
4 lyzeczki zelatyny lub agar agar
100ml mleka
100g cukru pudru
owoce (u mnie winogrona, kiwi i truskawki)
kilka listkow miety
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub walkujemy, tak zeby byly drobno pokruszone. Mieszamy z rozpuszczonym maslem, zeby powstala zbita masa. Taka masa wykladamy spod tortownicy (mozna ja wczesniej wylozyc papierem do pieczenia lub posmarowac maslem). Wkladamy do lodowki na czas robienia masy serowej.
Zimna smietanke wlewamy do glebokiej miski. Dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem na puszysta i sztywna piane. Dodajemy ser i mieszamy mikserem. Podgrzewamy w rondelku mleko i rozpuszczamy w nim dokladnie zelatyne. Odstawiamy do przestygnicia, a nastepnie wlewamy do masy serowej i dokladnie mieszamy. Wlewamy na herbatnikowy spod.
Wierzch ciasta ozdabiamy wedlug uznania owocami. Ja posypalam rowniez pokruszonym herbatnikiem i dodalam kilka listkow miety. Wkladamy do lodowki na przynajmniej kilka godzin lub na cala noc (u mnie dalo sie juz jesc po 3 godzinach, ale byl bardzo delikatny; bedzie sie lepiej kroil po uplywie mniej wiecej 6-7 godzin).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zjadłabym taki;)
OdpowiedzUsuńmmmm.. wpraszam się na kawałek i to bez zbędnych zaproszeń!
OdpowiedzUsuńWielbię takie małe cudeńka na talerzyku..;D
Masakra!!! Torturujesz tymi zdjeciami ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik. Doskonale udekorowany!!!
OdpowiedzUsuńŚliczny! W moim rodzinnym domu to najpopularniejsze ciasto.
OdpowiedzUsuńMniami, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuń