poniedziałek, 13 maja 2013

Makaron reginelle ze szparagami i szynką dojrzewającą w sosie z serka mascarpone i musztardy





Skladniki (dla 4 osob):

okolo 500g zielonych szparagow

150g szynki dojrzewajacej

250g serka mascarpone

lyzka masla

lyzeczka musztardy dijon

swiezo mielony pieprz

szczypta soli

300g makaronu reginelle (lub innego dlugiego makaronu)



Szparagi oczyszczamy, odcinamy twarda czesc na dole lodygi. Kroimy je na kilka mniejszych kawalkow (wielkosc wedlug uznania; ja zostawilam rowniez glowki).

Na patelni rozpuszczamy maslo. Wrzucamy na nie szparagi i podsmazamy przez okolo 5-6 minut, az nieco zmiekna i sie zrumienia.

Dodajemy pokrojona w paski szynke. Nastepnie dodajemy mascarpone i mieszamy, aby powstal kremowy sos. Jesli jest zbyt gesty dodajemy troche wody.

 W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

Do sosu dodajemy musztarde, dodajemy pieprz i sol i mieszamy.

Odcedzamy makaron, wykladamy na talerz i polewamy gotowym sosem.





4 komentarze:

  1. szparagi + makaron = pycha ! ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. szparagi i makaron? Tak jeszcze tego nie jadłam.. :)
    A makaron uwielbiam, muszę się skusić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kocham wytrawne sosy z mascarpone! I uwielbiam też szparagi :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly