poniedziałek, 13 maja 2013
Makaron reginelle ze szparagami i szynką dojrzewającą w sosie z serka mascarpone i musztardy
Skladniki (dla 4 osob):
okolo 500g zielonych szparagow
150g szynki dojrzewajacej
250g serka mascarpone
lyzka masla
lyzeczka musztardy dijon
swiezo mielony pieprz
szczypta soli
300g makaronu reginelle (lub innego dlugiego makaronu)
Szparagi oczyszczamy, odcinamy twarda czesc na dole lodygi. Kroimy je na kilka mniejszych kawalkow (wielkosc wedlug uznania; ja zostawilam rowniez glowki).
Na patelni rozpuszczamy maslo. Wrzucamy na nie szparagi i podsmazamy przez okolo 5-6 minut, az nieco zmiekna i sie zrumienia.
Dodajemy pokrojona w paski szynke. Nastepnie dodajemy mascarpone i mieszamy, aby powstal kremowy sos. Jesli jest zbyt gesty dodajemy troche wody.
W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Do sosu dodajemy musztarde, dodajemy pieprz i sol i mieszamy.
Odcedzamy makaron, wykladamy na talerz i polewamy gotowym sosem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
szparagi + makaron = pycha ! ;d
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności!
OdpowiedzUsuńszparagi i makaron? Tak jeszcze tego nie jadłam.. :)
OdpowiedzUsuńA makaron uwielbiam, muszę się skusić!
Jak ja kocham wytrawne sosy z mascarpone! I uwielbiam też szparagi :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń