Skladniki:
250-300g wedzonej troci atlantyckiej (lub lososia)
200g bialego serka do smarowania ( typu philadelphia)
peczek szczypiorku
1 awokado
szczypta soli i pieprzu
lyzeczka soku z cytryny
odrobina wasabi (opcjonalnie)
Ciasto nalesnikowe:
100g maki orkiszowej
1 jajko
150ml mleka
szczypta soli
szczypta cukru pudru
olej do smazenia
Zaczynamy od przygotowania nalesnikow. Wszystkie skladniki ciasta dokladnie miksujemy. Na rozgrzanej, plaskiej patelni za pomoca pedzelka rozprowadzamy odrobine oleju (powtarzamy przed smazeniem kazdego kolejnego nalesnika). Wlewamy na srodek odrobine ciasta i rozprowadzamy po calej patelni.Smazymy z obu stron na zloty kolor.
Serek mieszamy z odrobina soku z cytryny, sola, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Jesli lubimy smak wasabi to takze dodajemy do mieszanki. Takim serkiem smarujemy jedna strone nalesnika. Na srodek kladziemy 1 pasek ryby ( mniej wiecej 2-3 cm) oraz pokrojone w paski awokado, tak jak do sushi. Jesli chcemy mozemy dodac rowniez swiezego ogorka czy salate. Zawijamy w roladki i odkladamy. Czynnosc powtarzamy z kazdym nalesnikiem. Nastepnie kroimy kazda roladke na mniejsze, okolo 3 cm kawalki i ukladamy je na talerzu. Mozemy ozdobic je rowniez kielkami i posypac dodatkowo pieprzem.
Bardzo fajne, taka polska wersja sushi ;)
OdpowiedzUsuńTaka wersja sushi też bardzo mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńaaaaale naleśniki! Mniam, musiało smakować genialnie, ale w ogóle jak równo usmażone! Rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńnoo, w koncu sie wyrobilam w smazeniu nalesnikow, nawet pierwszy wychodzi mi dobrze, a tak to zawsze pierwszy byl nieudany :D
UsuńCudowne roladki!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie kuszą.
warto sie skusic, bo sa zdrowe i szybko sie je robi :)
Usuń