Skladniki (dla 2 osob):
10 filetow z okonia morskiego
200g swiezej salaty*
kilka listkow miety
1 mala gruszka**
lyzka soku z cytryny
szczypta pieprzu
sol morska
lyzeczka masla
lyzeczka oleju z pestek winogron***
*u mnie mieszanka salaty kruchej i radicchio
**wystarczy polowa
***moze byc inny olej lub oliwa z oliwek
Salate rwiemy rekoma i rozkladamy na talerzu. Gruszke kroimy w cienkie polplasterki i rozkladamy na salacie, dodajemy kilka listkow miety. Salatke mozna polac dodatkowo sosem, np. miodowym vinagrette, ale nie jest to konieczne. Filety z okonia oczyszczamy, wyjmujemy osci. Solimy z odrobine z obu stron. Na patelni rozpuszczamy maslo, a nastepnie dodajemy do masla olej i mieszamy. Smazymy filety najpierw od strony skory, po 2-3 minuty z kazdej strony. Kladziemy usmazona ryby na salatce i oproszamy pieprzem.
Dodatkowo mozemy podac zapiekane z tymiankiem ziemniaki. Ja swoje pokroilam w lodeczki, ugotowalam, a nastepnie oproszylam swiezym tymiankiem i zapiekalam przez 20 minut w 200 stopniach.
Sos aioli:
2 zoltka jajka
1 plaska lyzeczka cukru pudru
2 lyzki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta bialego pieprzu
2 spore zabki czosnku
1 mala cytryna
Zoltka ubijamy trzepaczka lub mikserem razem z cukrem pudrem i sokiem wycisnietym z polowy cytryny (lub z calej, jesli chcemy uzyskac bardziej kwaskowy posmak). Stopniowo dodajemy oliwe i caly czas ubijamy, az sos osiagnie kremowa konsystencje. Dodajemy posiekany lub przecisniety przez praske czosnek i dokladnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem, przed podaniem warto jakis czas potrzymac w lodowce.
Świetny przepis :) Przyznam , że okonia jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńja dopiero w zeszlym roku sprobowalam po raz pierwszy, naprawde warto :)
Usuńpodane mistrzowsko, estetykę zawsze znajdzie się na twoich zdjęciach! :)
OdpowiedzUsuń