Skladniki:
1 duza piers z kurczaka
200-250g kaszy kuskus
1 papryka
1 maly swiezy ogorek
3 zabki czosnku
1 duza cytryna
1 lyzka oliwy z oliwek
lyzka oleju arachidowego
pol lyzeczki pasty harissa
natka pietruszki
40g rodzynkow
pol lyzeczki cynamonu
sol
Kurczaka kroimy na dosc male kawalki. Scieramy skorke z cytryny i mieszamy ja w miseczce razem z kurczakiem, zeby pokryc kazdy kawalek. Dodajemy sok wycisniety z polowy cytryny (druga polowe zostawiamy gdyz bedzie potrzebna pozniej) oraz posîekany drobno czosnek. Solimy, mieszamy i wkladamy do lodowki na okolo godzine.
Zamacerowanego kurczaka smazymy na zloty kolor na rozgrzanym oleju arachidowym (jesli nie mamy mozna zastapic innym). Usmazonego kurczaka zostawiamy, aby wystygnal.
W garczku gotujemy okolo 300ml wody wraz z odrobina soli (zawsze wody musi byc tylko troche wiecej niz kaszy). Kiedy woda sie zagotuje zdejmujemy garczek z palnika i wsypujemy kasze. Mieszamy okolo 4 minut do momentu az kasza specznieje i wchlonie cala wode. Zostawiamy do wystygniecia.
Nastepnie dodajemy do kaszy oliwe z oliwek oraz sok z polowki cytryny. Mieszamy razem z usmazonym kurczakiem. Dodajemy pokrojona w kostke papryke, rodzynki i obranego ogorka, posiekana natke pietruszki oraz wszyskie przyprawy. Jeszcze raz dokladnie mieszamy. Podajemy na zimno. Mozemy dodac rowniez orzechy, np. piniowe, groszek i cebule, wszystko zalezy od naszych preferencji.
Arabskie smaki uwielbiam :) tyle mam do wykorzystania przepisów z tej kuchni, że braknie mi czasu :)
OdpowiedzUsuńostatnio odkryłam kasze kuskus na nowo-pokochałam ją!
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić twoje danie, bez dwóch zdań! wreszcie mogę jakieś zrobić, bo składniki mi znane, lubianeee :D tylko ta pasty harissa mnie zastanawia?
to jest bardzo ostra pasta, mozna ja zastapic np. tabasco, a jesli nie lubisz na ostro to calkiem pominac :)
UsuńPięknie wygląda i zapewne świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuń