piątek, 24 maja 2013
Orkiszowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Skladniki na ciasto:
100g maki orkiszowej
1 jajko
150ml mleka
szczypta soli
szczypta cukru pudru
olej do smazenia
Z podanych proporcji wyjdzie okolo 10 nalesnikow.
Wszystkie skladniki ciasta dokladnie miksujemy. Na rozgrzanej, plaskiej patelni za pomoca pedzelka rozprowadzamy odrobine oleju (powtarzamy przed smazeniem kazdego kolejnego nalesnika). Wlewamy na srodek odrobine ciasta i rozprowadzamy po calej patelni.Smazymy z obu stron na zloty kolor.
Skladniki na farsz:
ok. 500g swiezego szpinaku*
100g sera feta
4 zabki czosnku
lyzka gestej smietany
odrobina masla
szczyta soli
szczypta pieprzu
szczypta galki muszkatolowej
odrobina soku z cytryny
szczypta mielonego imbiru
*moze byc mrozony, ale swiezy znacznie podnosi walory smakowe
Od lisci szpinaku odcinamy ogonki i dokladnie je myjemy (wieksze liscie mozemy troche posiekac). Na patelni rozpuszczamy maslo i podsmazamy posiekany drobno czosnek. Nastepnie wrzucamy partiami szpinak i mieszamy. Dusimy do momentu, az zmniejszy objetosc. Dodajemy smietane oraz pokruszony ser feta i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i odrobina soku z cytryny.
Gdy szpinak troche ostygnie przekladamy nim nalesniki. Mozna je dodatkowo posypac startym parmezanem i zapiec w piekarniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zdrowe, pożywne i bardzo, bardzo smaczne - czego chcieć więcej? :) Połączenie szpinaku i fety to jedno z najlepszych możliwych.
OdpowiedzUsuńuwielbiam ze szpinakiem, dziś jadłam ale z dodatkiem mozzarelli zamiast fety ;p
OdpowiedzUsuńmmm, wielbię szpinak i naleśniki, a to połączenie ubóstwiam! :)
OdpowiedzUsuńWiedziałaś, jak pobudzić mojego kubki;D
Ale orkiszowych jeszcze nie jadłam, w ogóle tej mąki w ręce nie miałam!
wyglądaja super apetycznie, ale nie przepadam za szpinakiem :( ale widze wiele swietnych pomyslów i dlatego dodaje do obserwowanych ;d
OdpowiedzUsuńbardzo mi milo :)
UsuńMmm ale cudowne ! Kocham takie połączenie a w dodatku wyglądają zabójczo :)
OdpowiedzUsuń