Skladniki:
1 sredni ananas
1 papryczka chili
1 gwiazdka anyżu
1 laska cynamonu
szczypta pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
lyzka octu balsamicznego
1 lyzeczka soku z cytryny
2 lyzki cukru trzcinowego
lyzeczka miodu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonej kolendry
1 laska cynamonu
szczypta pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
lyzka octu balsamicznego
1 lyzeczka soku z cytryny
2 lyzki cukru trzcinowego
lyzeczka miodu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonej kolendry
Ananasa obieramy i kroimy w kostke. Wrzucamy do rondelka i zalewamy 5 lyzkami wody. Dodajemy przyprawy, posiekana drobno papryczke chili, ocet, sok z cytryny oraz miod. Gotujemy bez przykrywki przez okolo 20 minut od czasu do czasu mieszając, aby sos się nie przypalił. Wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut na duzym ogniu. Gdy zrobi się zbyt gesty możemy dodac trochę wody. Jesli ananas jest miekki, a sos lekko gesty to znaczy, ze jest gotowy. Przed samym podaniem wyjmujemy cynamon, anyż, i ziele angielskie. Podajemy na cieplo lub na zimno.
Ubóstwiam takie słodkie chutneye do wytrawnych dań. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńoo.. taki dodatek do grilla ro musi być fajna odmiana, od takiego ketchupu czy majonezu:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, zapisze sobie, będzie w sam raz na kolejny grill;)
Uwielbiam ananas w każdej postaci, wygląda bardzo apetycznie ! :)
OdpowiedzUsuńSkładniki super, dlatego wiem, że ten sos smakowałby mi na 100 %
OdpowiedzUsuń