wtorek, 25 czerwca 2013
Orzeźwiająca sałatka z krewetkami, pomidorem kumato i pomarańczą // Salade de crevettes aux oranges, avec des tomates kumato
Skladniki (1 porcja):
kilka lisci salaty (u mnie odmiana lollo rossa)
garsc rukoli
6-7 swiezych krewetek
kawalek kopru wloskiego*
1 pomarancza
1 pomidor kumato
lyzeczka ziaren sezamu
lyzeczka oleju arachidowego
szczypta pieprzu cayenne
szczypta czarnego pieprzu
szczypta soli morskiej
*ma dosc intensywny smak, wiec wielkosc wedlug uznania
Dressing:
sok wycisniety z polowy pomaranczy
lyzka/dwie sosu sojowego
odrobina sezamu
lyzeczka miodu
lyzeczka octu balsamicznego
lyzeczka octu z bialego wina
kilka kropli sosu Worcestershire
pol lyzeczki musztardy dijon
Krewetki myjemy, zostawiajac ogon i pluczemy dokladnie pod zimna woda. Osuszamy i smazymy przez okolo 5-6 minut na oleju arachidowym, do momentu az zrobia sie rozowo-biale. oproszamy sola, pieprzem i pieprzem cayenne i odsaczamy na reczniku papierowym. Na talerzu ukladamy salate i rukole. Pomidora i fenkul myjemy,a pomarancze obieramy. Pomidora kroimy w cwiartki, a fenkul w paski. Ukladamy na salacie wg uznania. dodajemy kawalki pomaranczy, a nastepnie usmazone krewetki. Wszystkie skladniki sosu dokladnie mieszamy i polewamy nim salatke. Mozna dodatkowo oproszyc sezamem. Najlepiej podawac z grzankami z bagietki lub chleba, skropionymi oliwa z oliwek.
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Version française:
Ingrédients (1 portion):
quelques feuilles de laitue Lollo rossa
une poignée de roquette
6-7 crevettes fraîches
1 morceau de fenouil
1 orange
1 tomate kumato
1 cuillère à café de graines de sésame
1 cuillère à café d'huile d'arachide
une pincée de poivre de Cayenne
une pincée de poivre noir
une pincée de sel de mer
Dressing:
jus pressé de moitié d'orange
1 cuillère de sauce soja
une pincée de sésame
une cuillère à café de miel
une cuillère à café de vinaigre balsamique
une cuillère à café de vinaigre de vin blanc
quelques gouttes de sauce Worcestershire
une demi cuillère à café de moutarde de Dijon
Lavez les crevettes en laissant la queue et rincez à l'eau froide. Séchez-les et faites rôtir pendant environ 5-6 minutes jusqu'à ce qu'elles soient roses. Ajoutez du sel, du poivre et du piment de Cayenne et filtrez sur une serviette en papier. Mettez la laitue et la roquette sur l’assiette. Lavez le tomate et le fenouil et épluchez les oranges. Coupez le tomate en quarts, et le fenouil en lamelles et mettez-les sur un lit de laitue. Ajoutez des tranches d'orange, puis les crevettes. Mélangez tous les ingrédients de la sauce et versez délicatement la salade. Vous pouvez également saupoudrer la salade avec graines de sésame. Servez avec des croûtons de pain arrosés d'huile d'olive.
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musisz baardzo lubić krewetki:)
OdpowiedzUsuńA wygląda rewelacyjnie!
wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuń