wtorek, 25 czerwca 2013

Orzeźwiająca sałatka z krewetkami, pomidorem kumato i pomarańczą // Salade de crevettes aux oranges, avec des tomates kumato





Skladniki (1 porcja):

kilka lisci salaty (u mnie odmiana lollo rossa)

garsc rukoli

6-7 swiezych krewetek

kawalek kopru wloskiego*

1 pomarancza

1 pomidor kumato

lyzeczka ziaren sezamu

lyzeczka oleju arachidowego

szczypta pieprzu cayenne

szczypta czarnego pieprzu

szczypta soli morskiej

*ma dosc intensywny smak, wiec wielkosc wedlug uznania


Dressing:

sok wycisniety z polowy pomaranczy

lyzka/dwie sosu sojowego

odrobina sezamu

lyzeczka miodu

lyzeczka octu balsamicznego

lyzeczka octu z bialego wina

kilka kropli sosu Worcestershire

pol lyzeczki musztardy dijon


Krewetki myjemy, zostawiajac ogon i pluczemy dokladnie pod zimna woda. Osuszamy i smazymy przez okolo 5-6 minut na oleju arachidowym, do momentu az zrobia sie rozowo-biale. oproszamy sola, pieprzem i pieprzem cayenne i odsaczamy na reczniku papierowym. Na talerzu ukladamy salate i rukole. Pomidora i fenkul myjemy,a pomarancze obieramy. Pomidora kroimy w cwiartki, a fenkul w paski. Ukladamy na salacie wg uznania. dodajemy kawalki pomaranczy, a nastepnie usmazone krewetki. Wszystkie skladniki sosu dokladnie mieszamy i polewamy nim salatke. Mozna dodatkowo oproszyc sezamem. Najlepiej podawac z grzankami z bagietki lub chleba, skropionymi oliwa z oliwek.

























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Version française:

Ingrédients (1 portion):

quelques feuilles de laitue Lollo rossa

une poignée de roquette

6-7 crevettes fraîches

1 morceau de fenouil

1 orange

1 tomate kumato

1 cuillère à café de graines de sésame

1 cuillère à café d'huile d'arachide

une pincée de poivre de Cayenne

une pincée de poivre noir

une pincée de sel de mer


Dressing:

jus pressé de moitié d'orange

1 cuillère de sauce soja

une pincée de sésame

une cuillère à café de miel

une cuillère à café de vinaigre balsamique

une cuillère à café de vinaigre de vin blanc

quelques gouttes de sauce Worcestershire

une demi cuillère à café de moutarde de Dijon


Lavez les crevettes en laissant la queue et rincez à l'eau froide. Séchez-les et faites rôtir pendant environ 5-6 minutes jusqu'à ce qu'elles soient roses. Ajoutez du sel, du poivre et du piment de Cayenne et filtrez sur une serviette en papier. Mettez la laitue et la roquette sur l’assiette. Lavez le tomate et le fenouil et épluchez les oranges. Coupez le tomate en quarts, et le fenouil en lamelles et mettez-les sur un lit de laitue. Ajoutez des tranches d'orange, puis les crevettes. Mélangez tous les ingrédients de la sauce et versez délicatement la salade. Vous pouvez également saupoudrer la salade avec graines de sésame. Servez avec des croûtons de pain arrosés d'huile d'olive.







3 komentarze:

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

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