Jesli ktos zapytalby mnie czym pachnie dla mnie jesien bylby to zdecydowanie zapach jaki unosi sie podczas pieczenia tego ciasta. Zapach dyni, cynamonu i orzechow. To klasyczne amerykanskie ciasto od razu kojarzy mi sie z cieplym amerykanskim domem z lat piecdziesiatych, podczas jednego z chlodnych Halloween. Banalne, ale wywoluje usmiech.
Skladniki:
150g maki orkiszowej
100g zimnego masla
1 jajko
100g cukru*
500g purée z dyni
200g masla
140g cukru
2 jajka
150ml mleka
50g orzechow wloskich
2 lyzki syropu klonowego
lyzeczka cynamonu
oliwa z oliwek
*uzylam trzcinowego cukru pudru
1. Dynie kroimy na pol, smarujemy oliwa z oliwek i pieczemy przez okolo 45 minut w 180 stopniach, do momentu az bedzie calkowicie miekka. Wyjmujemy i studzimy.
2. W tym samym czasie przygotowujemy ciasto.
Wyrabiamy razem make, cukier, jajko i zimne posiekane maslo. Z gotowego ciasta formujemy kulke i zawijamy ja w folie spozywcza. Wkladamy do zamrazarki na okolo pol godziny.
Forme do tarty ( moja ma srednice 25cm) smarujemy oliwa i oproszamy bulka tarta. Rozkladamy na niej rozwalkowane ciasto. Na ciescie kladziemy kawalek papieru do pieczenia i wysypujemy groch lub kulki ceramiczne. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy groch i pieczemy jeszcze przez 3 minuty. Wyjmujemy i zostawiamy do przestygniecia.
3. Wystudzona dynie obieramy i miksujemy na purée.
4. W rondelku rozpuszczamy maslo, mieszamy je z mlekiem i rozbeltanymi jajkami. Dodajemy purée z dyni i chwileczke gotujemy, zeby mieszanka dobrze sie polaczyla.
Odstawiamy i studzimy. Nastepnie miksujemy razem z cukrem, cynamonem, syropem klonowym i posiekanymi drobno orzechami.
Pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach, a nastepnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Przed podaniem studzimy przez pare godzin. Moje niestety troche popekalo,bo bylo za cieple.
dyniowa, jesienna słodkość, podoba mi się! :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia, ciasto pewnie też świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńSwietnie ,ze mozna wykozystywac dynie na tysiace sposobow :)
OdpowiedzUsuńświetne :)
OdpowiedzUsuń