środa, 29 maja 2013

Kolorowa sałatka z tuńczykiem






Skladniki:

ok. 200g tunczyka w sosie wlasnym w kawalkach

50g ananasa*

garsc rodzynkow

100g rukoli

1 czerwona papryka

1 duzy pomidor

70g kukurydzy

1 maly swiezy ogorek

100-150g makaronu razowego

sol, pieprz

4 lyzki oliwy z oliwek

lyzeczka soku z cytryny

lyzka octu balsamicznego

lyzeczka odtluszczonego lub domowego majonezu


*moze byc swiezy lub z puszki, sprawdzmy jednak sklad na puszce czy nie zawiera konserwantow ani dodatkowego cukru



Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy do przestygniecia.

Do duzej miski wrzucamy rukole, pokorojonego w spora kostke ananasa i rodzynki. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostke, a nastepnie rowniez wrzucamy do miski. Z tunczyka i z kukurydzy odlewamy wode i dodajemy do warzyw. Wrzucamy do srodka makaron, dodajemy majonez, ocet balsamiczny, oliwe i sok z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku i wszystko dokladnie mieszamy.





4 komentarze:

  1. bardzo podoba mi się przełamanie goryczy rukoli ananasem i rodzynkami :) mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda prze-apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i zdrowa,tuńczyk jest wspaniały,choć za rybami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, tutaj są odpowiedzi na Twoje pytania.http://www.swiatasmak.pl/2013/05/liebster-blog-awards :)
    Jeszcze raz dziękuję za wyróżnienie! :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly