wtorek, 16 października 2012

Zapiekanka z brokułami, kurczakiem i serem pleśniowym



 

 Są takie dni kiedy zupełnie nie mam ochoty gotować - deszczowo, szaro, dużo do zrobienia na uczelnię i do tego przeziębienie. Na durszlak.pl odkryłam właśnie akcję kulinarnąnakarm się studencie – zapiekanka nadaje się idealnie, jest szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu, a do tego nie obciąża za bardzo studenckiej kieszeni.

 Składniki:

 duża pierś z kurczaka
1 brokuł (same różyczki)
1 ser pleśniowy*
500 g makaronu pełnoziarnistego penne
zioła
sól

pieprz

*użylam gorgonzoli i camembertu

 Kurczaka kroimy na kawałki, obtaczamy w ulubionych ziołach, solimy i pieprzymy i grillujemy na patelni. W międzyczasie gotujemy brokuły i makaron al dente w osolonej wodzie. Kroimy ser i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy składniki są już gotowe przekładamy je do naczynia żaroodpornego warstwowo – makaron, kurczak i brokuły i na koniec rozkładamy równomiernie ser. Zapiekamy przez 25 minut. Pyszna i prosta zapiekanka gotowa J
 
 

8 komentarzy:

  1. Wszystkie te skaładniki wprost uwielbiam!! Chętnie zrobię - a zjem z jeszcze większą ochotą ;-)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez bardzo lubie te skladniki, a taka zapiekanka jest bardzo pozywna i mozna miec obiad na 2 dni :)Dzieki za wizyte, Natka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie zapieknaki sa zawsze spoko! szybkie, smaczne i wydajne ilosciowo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam dziś na obiad, wyszło przepysznie! ale zamiast sera pleśniowego użyłam mozarelli, niestety mimo że kocham pleśniowe po przeczytaniu artykułu ostatnio przestałam je jeść ( http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ ) nie wiem czy to prawda czy nie w sumie ale wole dmuchać na zimne i nie karmić moich dzieci nimi narazie, tak samo jak grzybami (maluchy maja 6 i 8 lat :)). Z mozarella też wyszło cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze, ze wyszlo pysznie :) Co do szkodliwosci serow - nie wiem, ja slyszalam z kolei, ze sa zdrowsze niz 'normalne' sery, np. utrzymuja odpowiedni poziom sokow zoladkowych.Moze jednak faktycznie trzeba zaczekac z podawaniem sera maluszkom, bo w koncu ich organizm nie wiadomo jak reaguje :)

      Pozdrawiam cieplo :)

      Usuń
  5. Chętnie spróbuję:) Mam chęć na brokuła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sprobuj sprobuj :) Brokul to chyba najlepsze warzywo na swiecie ! :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly