ser camembert*
piersi z kurczaka
zioła prowansalskie
rzeżucha
świeża sałata
*jeden ser na
osobę. Można użyć też innego sera z twardą skórką (reblochon, maroilles)
Kurczaka kroimy
na małe kawałki, obtaczamy w ziołach prowansalskich (lub innych ulubionych
przyprawach) i smażymy na oliwie z oliwek.
Odcinamy górną warstwę
sera tak żeby utworzył coś w rodzaju miseczki. Owijamy go folią
aluminiową i spinamy zszywaczem lub wykałaczką. Wkładamy do środka usmażone kawałki
kurczaka, przykrywamy odkrojoną cześcią sera i zapiekamy w 180 stopniach przez
mniej więcej 5 minut (jeśli środek nie jest roztopiony to dłużej).
Gdy ser jest
gotowy kładziemy go na sałacie, dodajemy odrobinę rzeżuchy, a konfiturę serwujemy
w miseczce obok. Smacznego!
Składniki na
konfiturę:
pół kg
szalotek
łyżka brazowego cukru
3 śliwki
suszone
syrop klonowy lub
miód
Szalotkę pokroić
na niewielkie kawałki i smażyć na oliwie z oliwek przez około 50
minut aż się skarmelizuje. Dodać pokrojone w małe kawałki
suszone śliwki, odrobinę cukru i 2 łyżki syropu klonowego lub miodu. Dla
uzyskania głębszego smaku i koloru można również dodać łyżeczkę
powideł śliwkowych.
ale ładnie wygląda :) i na pewno pycha!
OdpowiedzUsuńWszystkie moje smaki:)
OdpowiedzUsuńOla - jest super pycha, najlepszy jest jak macza sie frytki lub bagietke w takim roztopionym. niebo!
OdpowiedzUsuńAgabi - ciesze sie :)
smakuje duzo lepiej niz wyglada :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, ja robiłam podobnie, camembert pieczony z kurczakiem i warzywami(wg Okrasy z ,kuchni lida,), pycha:)
OdpowiedzUsuńo, tez ciekawie :) a z jakimi warzywami? Bo ja tez sie zastanawialam czy nie dodac warzyw do srodka, ale zadne mi nie pasowaly jakos. Moze suszone pomidory?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)