Potrzebujemy:
maty bambusowej
ryzu do sushi*
swieze ryby**
wasabi
sos sojowy***
serek typu
philadelphia lub majonez*
awokado
swiezy ogorek
kilka surowych
krewetek
paluszki krabowe
ocet ryzowy
sol
cukier
prasowane algi
nori
imbir marynowany
bardzo ostry noz
*Lepiej zainwestowac
w prawdziwy ryz japoński, bo roznica w smaku i teksturze jest powalająca.
Najlepszy ryz, jak do tej pory, udalo mi się kupic w sklepie Kuchnie Świata we
Wrocławiu – 9zl za 1,5 kg. Tym razem kupiłam tańsza wersje i sushi odrobinę się rozpadały
**u mnie losos,
czerwony tuńczyk, wędzony losos. Polecam rowniez rybę maslana i węgorza.
*** podobnie jak
z ryzem – dobra jakosc odbija się w smaku. Polecam Kikkoman z mala zawartoscia
soli
*uzylam majonezu
odtłuszczonego z aromatem cytrynowym
Zaczynamy od
przygotowania ryzu. Najpierw musimy go wyplukac w zimnej wodzie kilka razy, tak
aby woda byla przejrzysta. Następnie zalewamy ryz woda. Wody musi byc mniej
więcej 1 cm więcej niz ryzu. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy
ogień na najmniejszy i gotujemy 10 minut pod przykrywka. Nastepnie wylaczamy
ogień i trzymamy ryz nie podnaszac przykrywki na palniku jeszcze przez 15 minut.
Zdejmujemy ryz z palnika i czekamy az osiągnie temperaturę pokojowa. Najlepiej
jest wystawic garczek na balkon. W osobnym naczyniu mieszamy 6 lyzek octu
ryzowego, lyzeczke cukru i lyzke soli. Taka zalewę mieszamy delikatnie z ryzem.
Maguro – nigiri z
tuńczykiem i Sake - nigiri z łososiem
Ryby kroimy w
cienkie paseczki w poprzek wlokien. Z ryzu formujemy kilka podluznych lekko
owalnych kawalkow. Będzie nam łatwiej jeśli przygotujemy sobie miseczkę z woda
do maczania rak. Zapomniałam zrobić zdjec w trakcie robienia, wiec posluze się
instrukcja z ksiazki Sushi wydawnictwa
Rebo Publishers. Kawałek ryby smarujemy od spodu odrobina wasabi i nakładamy na
ryz. Tutaj mamy swietnie zrobiony filmik, na którym pokazane jest jak poprawnie kroić rybę.
Sakas – odwrócone
rollsy
Mate bambusowa
zawijamy w folie spożywcza. Nakładamy cienka warstwe ryzu na chropowata stronę
nori i odwracamy tak zeby ryz byl po stronie zewnetrznej. Na srodek nakładamy odrobinę wasabi oraz wybrane skladniki. U mnie bylo to awokado, ogorek,
paluszek krabowy, odrobina majonezu i krewetka, kilka zrobilam tez z łososiem i
z tuńczykiem.
*Krewetki
najpierw musimy wyprostowac wkladajac do srodka patyczek do szaszlykow.
Gotujemy je w wodzie z odrobina sosu sojowego.
Konce platkow alg
smarujemy woda i sklejamy a następnie rolujemy. Przecinamy jednym ruchem noza powstaly
rulon najpierw na pol i nastepne kawalki na kolejne czesci.
Na wierzch mozemy
polozyc wedzonego lososia, posmarowac kawiorem lub posypac czarnym sezamem.
Maki i futomaki
Nakładamy ryz na
chropowata warstwe platka nori zostawiajac kilka milimetrow na brzegach. Brzegi
smarujemy woda. Na srodek, po stronie ryzu, nakladamy odrobinę wasabi i reszte
skladnikow. Maki sa zazwyczaj z jednym skladnkiem. Mozemy je zrobić przelamujac
platek nori na pol, wtedy sa mniejsze. Futomaki zawieraja więcej skladnikow i
sa wieksze. Sklejamy tak samo jak rollsy i rolujemy za pomoca maty bambusowej.
To chyba ja zaliczam się do przeciwników. Próbowałam sushi raz w życiu, ale całkowicie mnie odrzuciło. :)
OdpowiedzUsuńa to szkoda :) a moze bylo zle przygotowane?
Usuńjestem z tej drugiej frakcji, tzn. zjem, ale bez zachwytów;) ale za to zachwyca mnie zawsze precyzja wykonania i widzę, że doskonale poradziłaś sobie z tematem:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
dziekuje :)
UsuńTo mieliście pyszną ucztę :)
OdpowiedzUsuńSushi uwielbiam, ale mam tak, że zawsze bardziej smakuje mi w knajpie np. z krewetkami w tempurze. Co nie zmienia faktu, że czasem zdarza mi się pobawić i przygotować je w domu.
owszem owszem, uczta dla podniebienia :) mnie tez zazwyczaj smakuje bardziej w knajpie i zawsze sie zastanawiam czy dodaja jakies tajne skladniki czy maja po prostu lepszej jakosci produkty, czy moze lepsze umiejetnosci :)
UsuńPozdrawiam cieplo :)
o ja.. uwielbiam patrzeć na sushi-wygląda tak pięknie, smacznie i kolorowo.. Ale ja nie lubię ryb surowych ;( Da się zjeść z czymś innym? Np. warzywa, szpinak? ;D
OdpowiedzUsuńOczywiscie,istnieja sushi dla wegeterian na przyklad z ogorkiem czy z marynowana rzepa,lub ewentualnie z ryba smazona lub gotowana czy z krewetkami w tempurze.wlasnie za to lubie sushi,ze kazdy znajdzie cos dla siebie:)
UsuńO JA!!!!!!!!!!! co za UCZTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńna urodziny mojego B. :)
Usuń