Składniki na
bulion (1,5l):
2 udka z kurczaka
4 marchewki
1 por
1 seler
mala czesc
kapusty włoskiej
korzeń pietruszki
natka pietruszki
4 liscie laurowe
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 ziarenek ziela
angielskiego
odrobina suszonego
lubczyku
1 maly pomidor
sol
pieprz
Udka z kurczaka
myjemy i wsadzamy do zimnej wody. Gotujemy az zrobia się miękkie. Następnie
dodajemy umyte warzywa, liscie laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym
ogniu przez okolo dwóch godzin. Oczywiście im dluzej gotujemy, tym glebszy smak
ma nasz rosol. Na koniec dodajemy pieprz, lubczyk, natkę pietruszki oraz sol i pomidora przekrojonego na pól,
który ożywi smak rosołu.
Składniki na zupę
intensywnie pomidorowa:
bulion
6 pomidorów
10 pomidorków
cherry
odrobina przecieru
pomidorowego
suszone oregano
suszona bazylia
parmezan*
makaron pelnoziarnisty
odrobina pieprzu
kolorowego
*ja uzylam Grana Padano
Z rosolu
wyjmujemy wszystkie składniki, w razie potrzeby przelewamy przez sitko. Pomidory
zapiekamy w piekarniku do momentu az skorka zrobi się pomarszczona i lekko
przyrumieniona. Ja zapiekalam tylko duze pomidory, pomidorki cherry dodalam swieze.Gdy sa juz gotowe zdejmujemy z nich skorke i wrzucamy do
bulionu. W razie potrzeby dodajemy przecieru pomidorowego, odrobinę startego
pieprzu, bazylie i oregano. Blendujemy wszystkie składniki. Podajemy z
ugotowanym al dente makaronem i posypujemy swiezo startym parmezanem. Jeśli
chcemy uzyskac bardziej kremowa zupę musimy dodac mniej bulionu i więcej
pomidorów, możemy dodac rowniez odrobinę smietany.
wariacje na temat pomidorowej sa zawsze fajne! tez bym chciala poeksperymentowac z tego typu klasyka, ale moj Marek pomidorowki nie przyswaja :(
OdpowiedzUsuńeee.. pomidorowa dobra zupa :)
OdpowiedzUsuńbardzo prosze uzupelnic kategorie kolorystyczna i dodajemy wtedy do akcji pozdrawiam
OdpowiedzUsuń