Skladniki:
Kilka kawalkow
krolika
1 buteleczka
smietany (ja uzylam Ramy 7%)
Pol butelki
bialego wina wytrawnego
2 czerwone cebule
2 zabki czosnku
Tymianek
Rozmaryn
Ziele angielskie
Lisc laurowy
Majeranek
Pieprz kolorowy
Sol
Makaron
Kiedy mieso jest
juz zamarynowane kroimy cebule w kosteczke i smazymy na odrobinie masla.
Nastepie obsmazamy krolika. Wlewamy wino i dusimy razem z przyprawami na malym
ogniu przez okolo 20-30 minut. Nastepnie wyjmujemy liscie laurowe, wieksze
galazki ziol i ziele angielskie, zwiekszamy ogien i wlewamy smietane. Trzymamy
na najwiekszym ogniu przez okolo 10-15 minut tak aby sos sie zredukowal.
Dodajemy sol i pietruszke. Wykladamy na ugotowany al dente makaron. Zajadamy
popijac reszte bialego wina.
Smacznego!
hmm.. zjem królika jak nie wiem, że to on.. Ale to danie wygląda bardzo apetycznie, szczególnie ten makaron :)
OdpowiedzUsuńnawet nie widac, ze to krolik, prawda? :) sos jest naprawde jednym z najlepszych jakie jadlam, super sie komponuje z makaronem, wiec mimo calej milosci do zwierzat, naprawde warto go przygotowac :)
UsuńUwielbiam mięso z królika...szkoda tylko , że jest takie drogie :|
OdpowiedzUsuń