poniedziałek, 22 października 2012

Mini-bliny z wędzonym łososiem i nutką wasabi









Składniki:

opakowanie wędzonego łososia

opakowanie serka Philadelphia light

łyżka pasty wasabi

świeży ogórek

ziarna sezamu


Bliny :

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

szklanka ciepłej wody

łyżka oliwy z oliwek

5 g drożdży

1 łyżka chudego twarogu lub serka homogenizowanego

1 jajko

szczypta soli

szczypta pieprzu





Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę o konsystencji nieco gęstszej niż na naleśniki. Następnie kładziemy kilka  okrągłych foremek do robienia ciastek na rozgrzaną patelnię i wlewamy w nie ciasto. Zdejmujemy kiedy bliny są rumiane. Możemy ewentualnie ułożyć foremki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku.
Następnie mieszamy wasabi z serkiem Philadelphia tak aby uzyskać lekko puszyta masę. Nakładamy na bliny. Łososia kroimy w długie paski, ogórka w podłużne kawałki. Zawijamy łososia w spirale i układamy na blinach, do środka spirali wkładamy kawałek ogórka i posypujemy całość sezamem.

7 komentarzy:

  1. ja planowałam takie bliny na jutrzejszą obiado- kolację, a teraz wyjdzie, że ściągam :P mnie w sumie jest dosyć ciężko namówić na rybę, ale mój Marek kocha łososia i czasami muszę się poświęcić, a wersja z blinami jest jedną z niewielu, które mi smakują :D :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja do niedawna tez nie lubilam ryby poza sushi i wlasnie lososiem wedzonym, ale coraz bardziej sie przekonuje :) ta wersja mi bardzo pasuje, wasabi fajnie sie komponuje z lososiem. Czekam w takim razie na Twoja wersje blinow (swoja droga bliny to strasznie brzydka nazwa :d)

    OdpowiedzUsuń
  3. Halo! Szukam właśnie inspiracji na jutrzejszy obiad i chciałabym zrobić właśnie te bliny z łososiem. Wiem, że tutaj proponowałeś je jako przekąskę, dlatego chciałabym podpytać o proporcje. Ile blinów wychodzi przy takiej ilości składników? I jak zasugerowałabyś je zwiększyć, by wystarczyło jako danie dla dwóch osób? :) Będę wdzięczna za odpowiedź ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! :) Z teo co pamietam wyszlo mi okolo 25 blinow, wiec to zalezy ile chcesz zrobic :) mozesz o prostu przygotowac mniej z tych samch proporcji, ale po prostu wlewac na patelnie wiecej ciasta zeby wyszly wieksze :) Mozesz dodac najwyzej wiecej maki (np. 2 i pol szklanki zamiast 2) zeby byly bardziej "zbite" :) wtedy na pewno sie najecie :)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowidź! No i zrobiłam je dzisiaj. Tzn. próbowałam :) Nie dodałam jednak żadnego serka/twarogu, bo chłopak nie kupił tej pozycji z listy zakupów, a ja pomyślałam, że ok, może nie jest to najważniejszy składnik blinów :D No i smażąc bez oleju były trochę surowe w środku, więc kolejną porcję zrobiłam na oleju i udało się jakoś je podratować. Niestety, strasznie nasiąkły tłuszczem. No cóż, mam dwie lewe ręce do gotowania i trudniej mi zinterpretować przepisy kulinarne niż poezję :) Ale walczę! Następnym razem dodam serek lub maślankę :) No w każdym razie mój chłopak zachwalał (Boże, dzięki, że jest taki wyrozumiały) i ilościowo też wystarczyło.

      Usuń
    3. na maslance mysle, ze moga wyjsc bardzo smaczne. ja smazylam na oliwie z oliwek i nie przywieraly, ale to prawda, ze bardzo duzo zalezy od patelni. a ta warstwe z wasabi zrobilas? bo jest napawde fajna i daje zaskakujace wrazenia smakowe ;) mam nadzieje, ze nastepnym razem wyjda lepsze! powiem Ci szczerze, ze ja dopiero niedawno nabralam wprawy w smazeniu nalesnikow tak zeby nie byly przypalone i sie nie rozpadaly. wiec kwestia wprawy :)) Pozdrawiam !

      Usuń
    4. Wasabi sobie właśnie darowałam. Mieliśmy Philadelphię z ziołami, więc dodałam tylko łososia i szczypiorek :) Ogólnie smaczne połączenie. A co do wasabi to mam tylko w paście i jest zdecydowanie za ostre w porównaniu do tego w proszku, więc nie chciałam ryzykować ;)

      Usuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly