poniedziałek, 11 lutego 2013

L'oeuf mollet frit - smażone jajko na miękko





Skladniki:

2 jajka

odrobina swiezego szpinaku lub salaty

20g zmielonych migdalow*

100ml oleju

kilka kostek lodu

sol

pieprz

odrobina octu

*lub bulki tartej


W rondelku musimy zagotowac wode z dodatkiem soli i octu. Do miski nalewamy bardzo zimnej wody i wrzucamy do srodka kostki lodu.

Kiedy woda zaczyna bulgotac wkladamy do srodka delikatnie jajko i gotujemy przez 5 minut.

W miedzyczasie do jednego naczynia wsypujemy migdaly, a w drugim roztrzepujemy drugie jajko, ktore posluzy nam do obtoczenia jajka na miekko.

Po pieciu minutach bardzo delikatnie wyjmujemy nasze jajko i natychmiast przekladamy do wody z kostkami lodu. W tym czasie mozemy zaczac rozgrzewac olej w dosc glebokim naczyniu.

Jajko bardzo delikatnie obieramy, tak zeby go nie naruszyc. Kiedy uda nam sie juz obrac jajko obtaczamy je najpierw w jajku, a nastepnie w migdalach. Zanurzamy lekko w rozgrzanym oleju na pare sekund, pomagajac sobie lyzka. Wyjmujemy na recznik kuchenny, aby odsaczyc nadmiar tluszczu. Podajemy na swiezym szpinaku lub salacie z dodatkiem chleba czy bagietki, oproszone sola i pieprzem. Swietnie bedzie smakowalo rowniez z bekonem, pomidorem czy pieczarkami.


12 komentarzy:

  1. o rany! nie źle to wygląda! Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. omniommniom :) ale bym zjadła takie pyszności. A gdyby do tej panierki z migdałów dodać jeszcze sezam? Oh, chyba muszę zapisać kolejny przepis na mojej liście przepisów do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mysle, ze byloby to bardzo dobre polaczenie:) mozliwosci jest tutaj baaaardzo wiele :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł, a jajeczko prezentuje się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja..;D genialne! Podalabym rodzince:)
    Ale u mnie na miękko to 3min, a 5 na twardo.. Jak to tak?;D
    W ogole obtocze w laskowych bo akurat mam zmielone;)
    A tłuszczu to duzo? Zeby pływał, czy jak kotleta obracam?
    Przepraszam za dziwne pytania, ale tego nie ogarnelam..;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5 minut,ale wkladamy dopiero jak woda bedzie bulgotac:) mysle,ze po 3 minutach bialko bedzie zbyt miekkie i moze sie rozwalic. A tluszczu potrzeba tyle,zeby jajko bylo calkiem zanurzone,najwygodniej bedzie to zrobic w rondelku:)mam nadzieje,ze uda Ci sie bez problemu.daj znac:)

      Usuń
  5. Ślicznie podane. Będę musiała zafundować sobie takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Baaaaaaaaardzo apetycznie to wyglada :)
    musze zrobic sobie takie sliczne i pyszne sniadanko :) !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł. Muszę spróbować :) uwilebiam jajko na miękko a ta wersja jest bardzo ciekawa!

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly