Skladniki:
1 piers kaczki
1 czerwona pomarancza
kilka orzechow pekana
100g swiezego szpinaku
3 plastry sera plesniowego
sol
pieprz
Dressing:
czubata lyzka miodu
plaska lyzka musztardy Dijon
dwie lyzki octu z białego wina
szczypta soli
szczypta pieprzu
kilka kropel oliwy z oliwek
Rozgrzewamy patelnie. Skore kaczki odcinamy po bokach. Gdy patelni jest juz rozgrzana zmniejszamy ogien na najmniejszy i kladziemy na niej kaczke skora do dolu. Trzymamy na patelnie przez okolo 40 minut, odlewajac od czasu do czasu tluszcz. Chodzi o to, zeby skora calkowicie sie stopila, wiec jesli mamy duzy kawalek kaczki trzymamy na patelni nieco dluzej.
Kiedy skorka jes juz stopiona zdejmujemy kaczke z patelni i solimy oraz pieprzymy z obu stron. Zwiekszamy ogien na najwiekszy i ponownie wkladamy kaczke na patenie, skora do gory. Smazymy przez 4-5 minut, zdejmujemy z patelni i zawijamy w folie aluminiowa. Zostawiamy do przestygniecia na 10 minut.
Na talerzu ukladamy liscie szpinaku, pokrojone na niewielkie kawalki ser i pomarancze. Kaczke kroimy w plastry i ukladamy na salatce. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wszystkie skladniki dressingu dokladnie mieszamy i polewamy nim salatke lub podajemy osobno.
ojoj.. myślałam, że to buraczki a to mięcho xD rządzę!
OdpowiedzUsuń