niedziela, 28 kwietnia 2013

Jajka po benedyktyńsku






Skladniki (2 porcje):

2 jajka

1-2 bajgle*

kilka plasterkow szynki**

odrobina swiezego szczypiorku

szczypta soli

kropla octu

Sos:

1,5 lyzki octu z bialego wina

szczypta swiezo zmielonego pieprzu

2 zoltka

1 lyzka soku z cytryny

100g roztopionego masla

*lub muffiny angielskie, chleb tostowy, grzanki, bulki...
** u mnie dojrzewajaca, ale zalezy to od naszych preferencji. swietnie nada sie rowniez grillowany bekon



Zaczynamy od przygotowania sosu. W malym rondelku mieszamy ocet winny z pieprzem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy na duzym ogniu przez okolo minute, tak zeby mieszanka zredukowala sie o polowe. Zdjemujemy z palnika i odstawiamy na pare minut do przestygniecia.

Nastepnie nalewamy do wiekszego garczka wode i gotujemy; przygotowujemy naczynie do kapieli wodnej ( ja uzylam po prostu garczka i ceramicznej miseczki). Do naczynia wlewamy mieszanke z octem raz wbijamy dwa zoltka. Ubijaczka mieszamy sos trzymajac miseczke nad garczkiem z gotujaca sie woda, tak zeby para wodna ogrzala sos. Dodajemy maslo i jeszcze chwile mieszamy, do uzyskania dosc gestego, kremowego sosu.

Nastepnie przygotowujemy jajka. Gotujemy wodę z odrobina octu do momentu, az zacznie bulgotać. Rozbijamy skorupkę i wrzucamy bardzo delikatnie jajko do gotującej się wody. Gotujemy jajka przez dokładnie dwie minuty i pojedynczo.

W tym czasie bajgle kroimy na pol i grillujemy przez chwile w piekarniku lub na patelni.

Kladziemy je na talerzu, na kazdym bajglu ukladamy 2-3 plasterki szynki, a na nich jajko w koszulce. Polewamy sosem, oproszamy posiekanym szczypiorkiem, sola i pieprzem.



6 komentarzy:

  1. ojej.. zrób mi takie! Wyglądają cudownie, uwielbiam połączenie jajka, szynki-mniaaaam!:)

    Mam podobne teraz tygodnie, ale damy radę;D

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentują się wyśmienicie! królewskie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale mam na takie teraz ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno spróbuje! Uwielbiam takie potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm....jak to ładnie wygląda i pewnie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly