wtorek, 18 czerwca 2013

Chutney ananasowy




Skladniki:

1 sredni ananas

1 papryczka chili


1 gwiazdka anyżu

1 laska cynamonu

szczypta pieprzu

2 ziarenka ziela angielskiego

lyzka octu balsamicznego 

1 lyzeczka soku z cytryny

2 lyzki cukru trzcinowego

lyzeczka miodu

szczypta mielonego kardamonu

szczypta mielonej kolendry

Ananasa obieramy i kroimy w kostke. Wrzucamy do rondelka i zalewamy 5 lyzkami wody. Dodajemy przyprawy, posiekana drobno papryczke chili, ocet, sok z cytryny oraz miod. Gotujemy bez przykrywki przez okolo 20 minut od czasu do czasu mieszając, aby sos się nie przypalił. Wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut na duzym ogniu. Gdy zrobi się zbyt gesty możemy dodac trochę wody. Jesli ananas jest miekki, a sos lekko gesty to znaczy, ze jest gotowy. Przed samym podaniem wyjmujemy cynamon, anyż, i ziele angielskie. Podajemy na cieplo lub na zimno.


4 komentarze:

  1. Ubóstwiam takie słodkie chutneye do wytrawnych dań. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. oo.. taki dodatek do grilla ro musi być fajna odmiana, od takiego ketchupu czy majonezu:)
    Podoba mi się, zapisze sobie, będzie w sam raz na kolejny grill;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ananas w każdej postaci, wygląda bardzo apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Składniki super, dlatego wiem, że ten sos smakowałby mi na 100 %

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly