czwartek, 6 czerwca 2013

Grillowane szparagi z boczkiem i sosem zabajone






Skladniki (2 porcje)

10-12 zielonych szparagow

kilka cienkich plastrow boczku

kilka platow parmezanu (lub starty)

sol, pieprz

Sos zabajone:

4 zoltka

7 lyzek bialego wina wytrawnego

2 lyzki soku z cytryny

30g miekkiego masla

szczypta soli


Szparagi myjemy i obieramy, zostawiajac glowki.Odcinamy twarde koncowki. Grillujemy na patelni przez okolo 10-15 minut (w zaleznosci od grubosci szparagow), do momentu az zrobia sie lekko miekkie. 

W tym samym czasie robimy sos. W miseczce mieszamy na jednolita mase maslo (w temperaturze pokojowej) razem z winem, sokiem z cytryny i zoltkami. Nastepnie umieszczamy miske w kapieli wodnej i ubijamy sos trzepaczka do momentu az zacznie gestniec. Zdejmujemy, dodejmy szczypte soli i mieszamy.

Zdejmujemy szparagi z patelni, a nastepnie grillujemy plastry boczku przez okolo 2-3 minuty. Na talerzu kladziemy boczek, na nim szparagi, calosc polewamy sosem i oproszamy pieprzem oraz startym parmezanem.





6 komentarzy:

  1. wspaniale się komponuje kolorystycznie, ciekawa jestem smaku wytrawnego zabajone.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/06/nominacja-dzis-zostaam-nominowana-do.html
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Wytrawne zabajone bardzo mi się podoba :) Do szparagów idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, musze przyznac, ze to jedno z tych polaczen idealnych :)

      Usuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly