niedziela, 22 września 2013

Domowe bagietki


Mysle, ze kazdy, kto kiedykolwiek byl we Francji pamieta niepowtarzalny smak tamtejszego chleba, idealnie chrupiacego, pachnacego, dla wielu najlepszego na swiecie.

Dzis postanowilam podjac wyzwanie i sprobowac upiec francuskie bagietki w domu. Ze zniecierpliwieniem zagniatalam ciasto przez 20 minut, pozniej czekalam na jego wyrosniecie, a jeszcze pozniej z podekscytowaniem zagladalam co chwile do piekarnika patrzac jak powoli rosna. Ale gdy przy krojeniu gotowej juz bagietki uslyszalam charaksterystyczne chrupniecie od razu wiedzialam, ze czekanie sie oplacilo.

Moze domowe bagietki nigdy nie bede tak perfekcyjne jak te z francuskiej piekarni, ale upieczenie ich w domu daje wielka satysfakcje. Sa przepyszne!




Skladniki:

ok. 550g maki pszennej typu 650

25g swiezych drozdzy

250ml letniej wody

10g soli


Z 250ml wody odlewamy do malej miseczki 4 lyzki i rozpuszczamy w nich dokladnie drozdze.

W glebokiej misce mieszamy dokladnie make razem z sola.

Nastepnie na srodek wlewamy drozdze rozpuszczone w wodzie i mieszamy, nastepnie dolewamy po trochu reszte wody caly czas mieszajac. Jesli ciasto za bardzo sie lepi dosypujemy troche maki, a jesli jest za suche troche wody.

Przekladamy ciasto na stolnice oproszona odrobina maki. Zagniatamy energicznie ciasto. Najpierw formujemy ciasto na ksztalt prostokata, nastepnie zawijamy brzegi do srodka i powtarzamy tak przez 15 minut, az ciasto bedzie bardzo elastyczne (mozemy to rowniez zrobic za pomoca robota kuchennego).



Do miseczki wlewamy wrzaca wode i umieszczamy ja w zimnym piekarniku, ciasto przekladamy do glebokiej miski, wkladamy do piekarnika i zamykamy na poltorej godziny.

Po uplywie tego czasu wyrosniete ciasto uderzamy piescia, zeby ulotnil sie gaz.

Ponownie przekladamy ciasto na stolnice, podsypujemy maka i formujemy na ksztalt prostokata. Zawijamy prawy brzeg prostokata do srodka, a lewy pod spod ciasta i powtarzamy te czynnosc przez 5 minut. Nastepnie dzielimy ciasto na dwa rowne kawalki i rolujemy je na ksztalt bagietki. Jesli mamy specjalna forme do pieczenia bagietek ukladamy je w formie, jesli nie na blasze wylozonej papierem do pieczenia, nakrywamy sciereczka i zostawiamy na 45 minut.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni bez termoobiegu. Smarujemy bagietki z wierzchu woda i ostrym nozem nacinamy w kilku miejscach na skos. Na spod piekarnika kladziemy kokilke wypelniona woda. Pieczemy bagietki przez okolo 30 minut, czas zalezy jednak od naszego piekarnika, wiec lepiej podczas pieczenia sprawdzac czy sie nie przypalaja, powinny miec zlotawa, chrupiaca skorke.


*oryginalny przepis TU






2 komentarze:

  1. domowe pieczywo to jest to! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. perfekcyjne nie będą, bo perfekcja uzyskiwana jest dzięki ulepszaczom-ty masz za to bez nich, zdrowsze i chrupiące! :)
    Wpraszam się na śniadanie z taką cieplusią jeszcze bagietką :D

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly