środa, 25 września 2013
Krem z pieczonej dyni i marchwi
Skladniki:
500g purée z pieczonej dyni (u mnie dynia hokkaido)
2 marchewki
1 ziemniak
1,5l bulionu warzywnego
pol lyzeczki soli
1 zabek czosnku
szczypta bialego pieprzu
szczypta kardamonu
szczypta pieprzu cayenne
szczypta cynamonu
kilka plastrow chorizo
odrobina oliwy z oliwek
Dynie przekroic na pol i posmarowac oliwa z oliwek. Piec przez okolo 50 minut w 180 stopniach.
Marchew obrac i pokroic w plastry i rowniez wlozyc do piekarnika na okolo 35 minut, az zrobi sie miekka.
Upieczone warzywa zmiksowac na purée i wrzucic do gotujacego sie bulionu. Gotowac przez kilka minut, a nastepnie dodac ugotowanego ziemniaka. Dodac wszystkie przyprawy wraz z przecisnietym przez praske czosnkiem i jeszcze raz wszystko razem zmiksowac.
Na suchej patelni uprazyc plastry chorizo, zeby byly chrupiace. Zupe podawac z chipsami chorizo i opcjonalnie z grzankami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmm.. ja tam lubię zupy, jak wiem, że nie czeka mnie drugie danie, albo ciężkie drugie danie :)
OdpowiedzUsuńKolor zachwyca :)
u mnie zupa z dyni właśnie się gotuję :) uwielbiamy ją wszyscy rodzinnie
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuń