piątek, 28 czerwca 2013

Pomidory faszerowane komosą ryżową, mięsem mielonym i cukinią // Tomates farcies de quinoa, bœuf émincé et courgette




Skladniki:

150g komosy ryzowej

150g miesa mielonego wolowego

1 zolta cukinia*

4 duze pomidory

kilka listkow bazylii

40g startego parmezanu

lyzka slodkiej papryki mielonej

szczypta mielonej kolendry

2 zabki czosnku

1 szalotka

pieprz

sol

lyzeczka suszonego oregano

szczypta cząbru

odrobina oliwy z oliwek


*ma bardziej delikatny smak i miekka skorke, ale jesli nie mamy do niej dostepu mozna zastapic zielona


Mieso solimy, dodajemy pieprz, papryke, oregano, czaber i dokladnie mieszamy. Czosnek i szalotke siekamy i podsmazamy na oliwe z oliwek. Dodajemy przyprawione mieso i smazymy na brazowo.

Komose gotujemy wedlug instrukcji na opakowaniu. Cukinie kroimy w drobna kostke. Dodajemy do miesa i mieszamy. Z pomidorow wydlubujemy srodek, kroimy go w kostke i dodajemy do nadzienia. Mieszamy, dodajemy kilka porwanych lisci bazylii i nakladamy lyzka do srodka kazdego pomidora. Posypujemy parmezanem i zapiekamy przez okolo 25 minut w 180 stopniach.





Version française: 

Ingrédients: 

150 g de quinoa

150g de la viande de bœuf  hachée

1 courgette jaune

4 grosses tomates

quelques feuilles de basilic

40g de parmesan râpé

1 cuillère à soupe du paprika moulu

une pincée de coriandre moulue

deux gousses d'ail

1 échalote

une pincée de poivre

une pincée de sel

une cuillère à café d'origan séché

une pincée de sarriette

un peu d'huile d'olive


Mélangez la viande avec le sel, ajouter le poivre, le paprika, l'origan et la sarriette. Hachez et puis dorez l'ail et les échalotes dans l'huile d'olive. Ajoutez la viande assaisonnée et faites rôtir jusqu'à coloration.


Cuitez la quinoa selon les instructions sur l'emballage. Coupez la courgettes en petits cubes. Ajoutez à la viande et remuez. Retirez la pulpe de tomates, coupez-le en cubes et ajoutez à la farce. Remuez, ajoutez quelques feuilles de basilic déchirées et farcies les tomates avec une farce préparée. Saupoudrez de parmesan et cuitez au four pendant environ 25 minutes à 180 degrés.

6 komentarzy:

  1. świetny pomysł na zdrowy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie dania :) chociaż jak na razie próbowałam faszerować tylko paprykę

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to się ładnie prezentuje, mmm:)
    Narobiłaś mi ochoty, może upichcę na obiad?:)
    Ale kurcze, takie duże pomidory, to chyba malinówki musiałabym użyć, nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niekoniecznie, po prostu znajdz jakies wieksze egzemplarze :)

      Usuń
  4. moja siostra cioteczna kiedys zrobila bardzo pyszne pomidory po bolonsku bodajże. Pamietam ze na gorze przypruszone byly serem zoltym, czym były faszerowane niestety ale, ale dobrze zapamietalam ostry smak czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł ;) Nie przepadam za pomidorami, ale do takich na pewno bym się przekonała ;)

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly