wtorek, 23 października 2012

Tagliolini z krewetkami w sosie winno-pomidorowym






kilka szarych krewetek

5 dojrzałych pomidorów

1 mała butelka białego wina wytrawnego

1 cytryna

odrobina skórki pomarańczowej

sól

pieprz

suszona pietruszka

odrobina tymianku

odrobina sosu rybnego

odrobina chili

szczypta cukru brazowego

ząbek czosnku

makaron

Obieramy krewetki, płuczemy krótko w zimnej wodzie, kropimy sokiem z cytryny, lekko solimy i odstawiamy. Na kropelce oliwy z oliwek smażymy drobno pokrojony czosnek, a następnie wrzucamy krewetki i smażymy aż zrobią się różowe. Zalewamy krewetki winem. Kroimy pomidory na małe kawałki i dodajemy do sosu. Kiedy pomidory są już miękkie zwiększamy ogień tak, aby na powierzchni powstały bąbelki. Dodajemy cukier, sól, pieprz, tymianek, skórkę pomarańczową oraz sos rybny. Gotujemy sos przez około 30 minut na małym ogniu do momentu aż zrobi się gesty. Po tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Wykładamy na talerze i oprószamy pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.

2 komentarze:

  1. Pyszny sos, uwielbiam sosy do makaronu zrobione na pomidorach z wszelkimi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly