kilka szarych
krewetek
5 dojrzałych
pomidorów
1 mała
butelka białego wina wytrawnego
1 cytryna
odrobina skórki
pomarańczowej
sól
pieprz
suszona
pietruszka
odrobina tymianku
odrobina sosu
rybnego
odrobina chili
szczypta cukru
brazowego
ząbek czosnku
makaron
Obieramy
krewetki, płuczemy krótko w zimnej wodzie, kropimy sokiem z cytryny, lekko
solimy i odstawiamy. Na kropelce oliwy z oliwek smażymy drobno pokrojony
czosnek, a następnie wrzucamy krewetki i smażymy aż zrobią się różowe. Zalewamy
krewetki winem. Kroimy pomidory na małe kawałki i dodajemy do sosu.
Kiedy pomidory są już miękkie zwiększamy ogień tak, aby na
powierzchni powstały bąbelki. Dodajemy cukier, sól, pieprz, tymianek, skórkę
pomarańczową oraz sos rybny. Gotujemy sos przez około 30 minut na małym
ogniu do momentu aż zrobi się gesty. Po tym czasie gotujemy makaron w
osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Wykładamy na talerze i oprószamy
pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.
Pyszny sos, uwielbiam sosy do makaronu zrobione na pomidorach z wszelkimi dodatkami.
OdpowiedzUsuńJa tez :) Pozdrawiam
Usuń