Składniki na
nadzienie:
300 g mięsa
wolowego mielonego
1 lyzka jasnego
sosu sojowego
2 lyzki miodu
1 lyzka sosu ostrygowego
1 cebula drobno
posiekana
1 ząbek czosnku
Odrobina imbiru
Odrobina
suszonego chilli w platkach
Kilka pieczarek lub
grzybków mun
polowa cukinii
pieprz
kolendra
cynamon
Na kropelce oliwy z oliwek zeszklić cebule, dodac
posiekany drobno czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy az zbrązowieje.
Dodajemy pokrojona w drobne kawałki cukinie i grzyby. W razie potrzeby zwiększamy
ogień, zeby woda odparowała. Dodajemy miód, sos sojowy, sos ostrygowy, imbir,
chili, kolendrę i pieprz. Mieszamy i jeszcze chwile trzymamy na ogniu.
Składniki na
ciasto:
300g maki
pelnoziarnistej
15 g drozdzy
suszonych
1 lyzeczka cukru
pudru
2 lyzki cieplej
wody
175ml ciepłego
mleka
Szczypta soli
Szczypta kurkumy
Przesiewamy make
do miski, w szklance z woda rozpuszczamy drozdze i cukier – zostawiamy roztwór
w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie dodajemy roztwór do maki, dolewamy
mleko i kurkumę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Formujemy z niego
walek o średnicy 2,5 cm. Kroimy go na male kawałki, przykrywamy ściereczka i
zostawiamy na 25 minut. Następnie musimy rozwalkowac kawałki ciasta na okragle
placki. Na srodek każdego placuszka nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi do
góry tworząc sakiewkę. Układamy w naczyniu do gotowania na parze wylozonym
liscmi kapusty pekińskiej i gotujemy przez 20-30 minut.
Podawać z z sosem
słodko kwaśnym lub ze słodkim sosem chili i z sosem sojowym zmieszanym ze
szczypiorkiem. Mozna podawać jako przystawkę lub jako samodzielne
danie.Świetnie smakuja w towarzystwie kimchi
Jeśli zostanie nam trochę farszu możemy wykorzystać go do przygotowania niby-golabkow, na ktore przepis podam w kolejnym wpisie.
Jeśli zostanie nam trochę farszu możemy wykorzystać go do przygotowania niby-golabkow, na ktore przepis podam w kolejnym wpisie.
Och! Chętnie bym takiego dania spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) chociaz przyznaje,ze wole z ciasta na pierozki won ton lub z maki pszennej,ale te sa na pewno zdrowsze
Usuńale super!!!! uwielbiam takie cudenka :D
OdpowiedzUsuńtroche brzydkie mi wyszly, ale co tam. byly pycha! :)
Usuń