sobota, 27 października 2012

Chińskie sakiewki z mięsem wołowym, cukinią i pieczarkami gotowane na parze




Składniki na nadzienie:
300 g mięsa wolowego mielonego
1 lyzka jasnego sosu sojowego
2 lyzki miodu
1 lyzka sosu ostrygowego
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku
Odrobina imbiru
Odrobina suszonego chilli w platkach
Kilka pieczarek lub grzybków mun
polowa cukinii
pieprz
kolendra
cynamon

Na kropelce  oliwy z oliwek zeszklić cebule, dodac posiekany drobno czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy az zbrązowieje. Dodajemy pokrojona w drobne kawałki cukinie i grzyby. W razie potrzeby zwiększamy ogień, zeby woda odparowała. Dodajemy miód, sos sojowy, sos ostrygowy, imbir, chili, kolendrę i pieprz. Mieszamy i jeszcze chwile trzymamy na ogniu.


Składniki na ciasto:
300g maki pelnoziarnistej
15 g drozdzy suszonych
1 lyzeczka cukru pudru
2 lyzki cieplej wody
175ml ciepłego mleka
Szczypta soli
Szczypta kurkumy


Przesiewamy make do miski, w szklance z woda rozpuszczamy drozdze i cukier – zostawiamy roztwór w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie dodajemy roztwór do maki, dolewamy mleko i kurkumę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Formujemy z niego walek o średnicy 2,5 cm. Kroimy go na male kawałki, przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 25 minut. Następnie musimy rozwalkowac kawałki ciasta na okragle placki. Na srodek każdego placuszka nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi do góry tworząc sakiewkę. Układamy w naczyniu do gotowania na parze wylozonym liscmi kapusty pekińskiej i gotujemy przez 20-30 minut.

Podawać z z sosem słodko kwaśnym lub ze słodkim sosem chili i z sosem sojowym zmieszanym ze szczypiorkiem. Mozna podawać jako przystawkę lub jako samodzielne danie.Świetnie smakuja w towarzystwie kimchi

Jeśli zostanie nam trochę farszu możemy wykorzystać go do przygotowania niby-golabkow, na ktore przepis podam w kolejnym wpisie.
Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

4 komentarze:

  1. Och! Chętnie bym takiego dania spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) chociaz przyznaje,ze wole z ciasta na pierozki won ton lub z maki pszennej,ale te sa na pewno zdrowsze

      Usuń
  2. ale super!!!! uwielbiam takie cudenka :D

    OdpowiedzUsuń

Bedzie mi bardzo milo, jesli zostawisz komentarz. Dziekuje! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly